Тошко Йорданов и Емил Кошлуков отново размениха остри реплики по

...
Тошко Йорданов и Емил Кошлуков отново размениха остри реплики по
Коментари Харесай

Тошко Йорданов: Да се намали бюджета на БНТ! Кошлуков: Трябват пари за модернизацията

Тошко Йорданов и Емил Кошлуков още веднъж размениха остри реплики по време на днешното съвещание на парламентарната комисия по просвета и медии

82,5 милиона е бюджетът на Българска национална телевизия. Имате ли визия какъв брой изкарва Българска национална телевизия от реклами? Ако нямате отговор, ще предложа да се понижи този бюджет. Доста пари могат да бъдат пренасочени тук-там, където ги няма.

С тези думи зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов се обърна към представители на финансовото министерство по време на днешното съвещание на парламентарната комисия по просвета и медии, където бе разискван законопроектът на Министерски съвет за държавния бюджет.

Законопроектът планува нарастване от близо 100 милиона лв. за културния бранш - 40,83% спрямо миналогодишния бюджет, както и цялостният бюджет за просвета и медии да съставлява 0.6 от Брутният вътрешен продукт.

Парламентарната комисия поддържа законопроекта на първо четене: 16 народни представители гласоподаваха " за ", двама " срещу ", а трима " въздържал се ".

От Българска социалистическа партия упорстват 1% от Брутният вътрешен продукт да отива за просвета, както е заложено в съдружното съглашение. „ Отново се основава чувството, че културата остава на назад във времето “, сподели Александър Симов.

От Движение за права и свободи обявиха, че не са имали задоволително време, с цел да прегледат плана. От " Възраждане " към този момент не го поддържат.

Ива Митева от Има Такъв Народ обърна внимание на обстоятелството, че заделените при предходното 46-о Народно събрание средства за подкрепяне на културата по време на пандемията не са били усвоени от нуждаещите се актьори:

" 16,7 милиона - за жалост тези пари минават през фонд " Култура " и се усвояват доста мъчно. Самата аз бях в петък на спектакъл – извънредно е да видиш актьори на високо равнище да играят пред 15 индивида аудитория. Тези пари би трябвало да стигнат до тези хора по някакъв метод, а не още веднъж да остават за последващи бюджети. "

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от Има Такъв Народ се усъмни, че Министерството на културата ще има опцията и потенциала да изхарчи всички тези пари и изрази страдание, че министърът на културата Атанас Атанасов не е в отрасловата парламентарна комисия за такова значимо разискване.

Казусът с Българска национална телевизия и Кошлуков

Преди две седмици ръководителят на комисията по просвета и медии Тошко Йорданов изиска от Съвета за електронни медии да му изпрати документите за трудовия стаж и образованието на генералния шеф на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

Искането е част от изисканата от Йорданов инспекция върху процедурата по избора на Кошлуков за общоприет шеф на Българска национална телевизия. Тогава депутатът от Има Такъв Народ съобщи, че Българска национална телевизия " се ръководи по безразсъден метод ", че " там е една вакханалия на неуместно взетите решения " и изрази мнението, че Кошлуков не е подобаващ за поста шеф на Българска национална телевизия.

Днес Емил Кошлуков се яви в комисията и съобщи, че препоръчаният бюджет не покрива потребностите на публичната телевизия:

" Не предявяваме искания, само че ще обърна внимание на потребностите на Българска национална телевизия. Цифровизацията е главен проблем - Българска национална телевизия има голям списък. За страдание не са планувани в бюджета разноски за това. Второто огромно непокрито нещо в бюджета е разпространяването. Ние сме единствената телевизия, която се популяризира с три канала. Третата скъпа част са така наречен " спортни права ". "

По думите на Кошлуков въпросът дали Българска национална телевизия би трябвало да предава тези " извънредно скъпи спортни събития " е публичен и политически, а самият той не знае отговора му.

Директорът на Българска национална телевизия заключи, че са нужни доста промени, с цел да се модернизира националната телевизия. " С оглед на цялостната обстановка, би трябвало да приемем този бюджет. Имайте поради, че и по-голямата част от задълженията на малкия екран са оправени ", сподели Емил Кошлуков.

Комична обстановка

Днешното съвещание на парламентарната комисия по просвета и медии стартира с комична обстановка поради следния разговор:

Тома Биков (ГЕРБ): Няма да ви приказвам какъв брой са значими телевизионните сериали и филми сега...

Тошко Йорданов (ИТН): И недейте, тъй като знам по какъв начин се вършат, вие не знаете. Влизате в тематика, която не познавате.

Тома Биков: Става въпрос за какво са нужни на българската страна сериали, а не по какъв начин се вършат. Аз няма да вървя играя в тях, нито ще вземам участие в тях.

Малко по-късно композиторът Стоян Михалев (ДБ) добави: " Смятам, че господин Биков има гений и на драго сърце бих го гледал. Българското кино единствено страда, че се е лишило от него. "
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР