Торочкай каза това на организирана от неговата партия конференция, в

...
Торочкай каза това на организирана от неговата партия конференция, в
Коментари Харесай

Унгарската крайна десница може да предяви териториални претенции към Украйна

Торочкай сподели това на проведена от неговата партия конференция, в която участваха крайнодесни водачи от, наред с други, немската партия " Алтернатива за Германия " и нидерландската партия " Форум за народна власт ".

Председателят на  " Наша татковина "  също по този начин прикани за автономност за етническите унгарци в Западна Украйна. " Ако тази война завърши за Украйна със загуба на държавността, тъй като това също е допустимо, тогава като единствената унгарска партия, възприемаща тази позиция, дано да дам сигнал, че предявяваме искания към Закарпатия ", съобщи Торочкай, предизвиквайки овации измежду публиката.

" Що се отнася до войната в Украйна, нашето обръщение е доста просто: Незабавно преустановяване на огъня, мир и разрешаване на въпроса посредством диалози ", сподели Торочкай в свое изказване, оповестено на уеб страницата на партията му, която има шестима депутати в 199-членния парламент на Унгария.

Агенция Ройтерс отбелязва, че унгарското министерство на външните работи и украинското посолство в Будапеща не са дали отговор още на запитвания за коментар на изказването на Торочкай. В изявление за публичното радио през декември унгарският министър председател Виктор Орбан изрази поддръжка за суверенитета и териториалната целокупност на Украйна, показва още организацията.

Очаква се в понеделник унгарският министър на външните работи Петер Сиярто да се срещне с украинския си сътрудник Дмитрий Кулеба и премиера Денис Шмихал в Западна Украйна, с цел да приготви почвата за възможна среща сред водачите на двете страни.

Будапеща влезе в спор с Киев поради наложени от украинската страна ограничавания, които съгласно Унгария са лишили правото на към 150 000 етнически унгарци да употребяват родния си език.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР