Топлофикация София“ все още не е минала на мазут заради

...
Топлофикация София“ все още не е минала на мазут заради
Коментари Харесай

„Топлофикация София“ има газ до 1 юни, най-лошият вариант е да премине на мазут

„ Топлофикация София “ към момента не е предходна на мазут поради прекъсването на доставките на съветски газ. От два дни работи в летен режим -отоплителният сезон завърши и парното е спряно. Това значи, че за топлата вода се използва три пъти по-малко синьо гориво. Това сподели пред Българска национална телевизия Георги Георгиев – ръководител на Столичния общински съвет.

По думите му „ Топлофикация “ е най-големият индивидуален клиент на „ Булгаргаз “. Една трета от природния газ в България се използва от „ Топлофикация София “.

„ В момента имаме увещание от държавните сдружения „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “, че имаме количества за още месец напред, с цел да не останем без топла вода. Очакваме ясни доказателства, с цел да успокоим и жителите от кое място и какви доставки ще бъдат ориентирани за столичната топлофикация. Най-важно е да осигурим качеството на живот на софиянци, казусът с цената е на второ място. Топла вода има и ще има “, сподели той.             

Георгиев съобщи, че най-лошият вид е от 1 юни „ Топлофикация “ да се наложи да работи на мазут.

„ Това за нас е извънредно нежелан вид, тъй като значи замърсяване и ще бъде доста по-неефективно финансово за сдружението. Да преминем на мазут, това би била една дребна, в случай че не екологична злополука, то утежняване фрапантно и нулиране от постигнатите доста положителни резултати през годините. По закон „ Топлофикация “ има право да работи най-малко за 10 дни на мазут, което е доста по-мръсно произвеждане и нездравословно за финансовото положение на сдружението “, добави ръководителят на СОС.

Относно прогнозата на Делян Добрев, че за идващия отоплителен сезон столичани ще заплащат по 1000 лв. сметка за парно за приблизително огромен апартамент, Георгиев сподели, че с цел да не се случи това, би трябвало да се намерят различни доставки. „ Това сдружение би трябвало да е приоритет за ръководещите “, посочи той.

Георгиев посочи, че сега се купува природен газ за 142 лева Прогнозите за повишаване са от 20 до 50%.

„ Одобрената цена от КЕВР е 47 лева, поради което е имало вид регулаторът да усили цената на топлинната сила, само че страната е избрала разликата курс купува-продава. Така чистата вреда за сдружението е 337 млн. лева от октомври до през днешния ден “, сподели той.

По думите на Георги Георгиев газ за градския превоз в София имаме до края на май, като най-лош сюжет ще бъде прекосяването към празнично разписание на рейсовете - два пъти по-малко курсове, защото 250 от тях се движат на природен газ.

„ Очакваме и този проблем да бъде решен бързо от страната. Ако няма газ в страната, то няма по какъв начин да има и за столичния градски превоз “, сподели Георгиев и добави, че подвластни от доставките на газ са и лечебни заведения, детски градини и учебни заведения. Председателят на СОС заяви, че през тази година 11 пъти повече средства ще бъдат вложени в ремонт на тротоари.

„ Това е невиждана капиталова стратегия. Благодарение на положителния си рейтинг сме договорили доста положителни условия по този заем. Той няма да повлияе на ежедневните действия на общината “, увери Георги Георгиев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР