Топлофикация София ЕАД ще извърши корекция на изравнителните сметки за

...
Топлофикация София ЕАД ще извърши корекция на изравнителните сметки за
Коментари Харесай

"Топлофикация София" ще коригира изравнителните сметки с 9% ДДС

Топлофикация София " ЕАД ще извърши промяна на изравнителните сметки за парно и топла вода, оповестиха от сдружението. Промяната ще е в данъчната ставка, според получени през днешния ден спомагателни инструкции и мнение от Министерството на финансите.

Корекциите ще се отнасят единствено за изравняването сред планирано начислена сила през отчетния интервал и действително потребената, отразено във фактури след 9 юли 2022 година Всички дължими суми вследствие корекциите ще бъдат отразени и възобновени по партидите на клиентите. В взаимозависимост от определения способ на заплащане, сумите ще бъдат приспаднати от последваща дължима фактура или възобновени на каса.

Вчера Александър Александров, изпълнителен шеф на " Топлофикация София ",, че сдружението е изпратило питане по тематиката на 8 август и оформило фактурите съгласно получените инструкции. Указанията от петък, 26 август, съгласно него внасят друг ракурс в тълкуванията.

В петък вечер Министерството на финансите изпрати до медиите обяснение по какъв начин би трябвало да се начислява данъкът, само че все пак съгласно управлението на " Топлофикация София " има потребност от уточнения. Преди седмица пък националният омбудсман Диана Ковачева разгласи, че има сметки за парно, начислени след 9 юли с 20% Данък добавена стойност, и настоя парите на хората да се върнат.

От обществения отговор на Министерството на финансите до омбудсмана се схваща, че водещо при избора коя ставка да се начисли е датата, на която заплащането е станало дължимо, със надлежно използваната данъчна ставка. Мотивът е, че подаването на парно и топла вода е непрекъсната услуга и по тази причина не би трябвало да се третира като завършила преди смяната в режима на облагане през юли.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР