Топлофикационните дружества и битовите потребители на природен газ ще получат

...
Топлофикационните дружества и битовите потребители на природен газ ще получат
Коментари Харесай

Кабинетът разшири програмата за компенсации заради скъпите енергоресурси

Топлофикационните сдружения и битовите консуматори на природен газ ще получат обезщетения поради растящите цени на синьото гориво. Това реши Министерският съвет на днешното си съвещание.

Програмата планува поддръжка с закрепена сума за всеки мегаватчас употребен природен газ, оповестиха от пресслужбата на кабинета.

Индикативният размер на финансирането по програмата е 140 млн. лева ., а интервалът на подкрепяне е от 1 декември 2021 година до 31 януари 2022 година

Очаква се от програмата да се възползват близо 140 хиляди клиенти на природен газ.
 От 1,5 до 2 милиарда лв. обезщетения за ток и газ дава страната
От 1,5 до 2 милиарда лв. обезщетения за ток и газ дава страната

Средствата ще се обезпечат от Фонда за сигурност на енергийната система

Компенсациите ще се пресмятат като 50 % от разликата сред цената на публичен снабдител, утвърдена от КЕВР за съответния месец, и прогнозната цена на природния газ за първото тримесечие на 2022 година според ценовото решение на регулатора от 1 юли 2021 година В сумите не е включен Данък добавена стойност.

Компенсациите ще се отразяват в издадените от съответния снабдител фактури като понижение на дължимата за заплащане сума. В сметките за месец януари 2022 година ще бъде включен целият размер на компенсацията за декември 2021 и януари 2022 година.

Програмата ще се осъществя след приемане на позитивно решение от Европейската комисия.

Компенсациите за промишлеността поради високите енергийни цени ще продължат и през първото тримесечие на 2022 г . Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му съвещание.

Бюджетът на програмата е в общ размер на 235 млн. лева за месец януари. Компенсациите ще бъдат изплатени до 30 април 2022 година

Размерът на плануванаъа поддръжка ще се пресмята като 75% от разликата за съответния месец сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на БНЕБ и базовата цена от 185.59 лв/мвтч (средна цена базов товар, пазар ден напред на БНЕБ за м. юли 2021 г.), само че не повече от 250 лв/мвтч. Компенсация за клиенти с цени под базовата не се планува.

Министерският съвет включи в програмата за компенсиране на небитови клиенти на електрическа енергия и месец декември 2021 година
 Бизнесът ще получава обезщетения поради цената на тока и в бъдеще
Бизнесът ще получава обезщетения поради цената на тока и в бъдеще

Те обаче ще бъдат образувани по нова методика

В първичния вид на програмата бе планувано от нея да се възползват към 633 000 небитови клиенти, които получават отплата от 110 лева./МWh. Предвиденият бюджет бе общо 450 млн. лв. и обхвана интервал на подкрепяне от 1 октомври 2021 година до 30 ноември 2021 година в това число.

С новите промени и допълнения се удължава срокът на деяние на програмата за обезщетения и за интервала от 1 декември 2021 година до 31 декември 2021 година, с цел да се преодолеят последствията от продължаващия висок растеж на цените на електрическата сила на свободния пазар. Размерът на поддръжката за декември 2021 година е закрепена сума от 128,98 лева./МWh на база количествата дейна електрическа сила, върху която се начислява цена " обвързване към обществото ", и в сумата не е включен Данък добавена стойност.

Този размер на компенсацията е изчислен като 75% от разликата сред действителната средномесечна борсова цена на сегмента " ден напред " на Българската самостоятелна енергийна борса за декември (429.92 лева./МWh) и базовата цена 185.59 лева./МWh (средна цена базов товар, пазар ден напред, БНЕБ за юли 2021 г.).
 Бизнесът желае по-големи обезщетения за цената на тока и за по-дълго
Бизнесът желае по-големи обезщетения за цената на тока и за по-дълго

Мярката да продължи и през декември, само че помощта да е 190 лева./MWh

Компенсация за клиенти с цени под базовата цена не се планува.

Новите промени и допълнения в програмата са част от целия пакет ограничения, утвърден от държавното управление за компенсиране на промишлеността и бита по отношение на високия растеж на цените на електрическата енергия и природния газ, в размер на 1.5 милиарда лв..

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР