Топлоенергията е с най-голямото годишно поскъпване през януари - 23.1%.

...
Топлоенергията е с най-голямото годишно поскъпване през януари - 23.1%.
Коментари Харесай

Цените в страната се повишават с 1.8% през януари

Топлоенергията е с най-голямото годишно повишаване през януари - 23.1%.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Европейска комисия намали прогнозата си за българската стопанска система

Комисията чака 3.7% растеж на Брутният вътрешен продукт тази година, движен от ползване и обществени вложения
7 фев 2018
Инфлацията доближава 2.1% през 2017 година

Поскъпването се дължи най-вече на храните, само че принос имат и цените на течни горива и природен газ
12 яну 2018 Темпът на инфлацията се забавя до 1.8% през януари. Само месец по-рано покачването на цените в страната беше 2.8%, демонстрират данните на Националния статистически институт (НСИ). Основният фактор за повишаването през 2017 година бяха храните, само че в този момент цените им помръдват напълно леко. Така през януари смяната идва най-вече от природния газ и топлоенергията.

Европейската методология за премерване на инфлацията пък демонстрира още по-слабо нарастване. Хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ) през януари се покачва с 1.3%, a на месечна база с 0.2%. Последната макропрогноза на Европейска комисия залага нарастването на цените в страната да продължи да се форсира през идващите две години. Причината - котировките на горивата на интернационалните пазари, само че също и растящите приходи на семействата.

Храните отпадат, остават горивата

Ако имаше една константа във връзка с инфлацията през 2017 година, то това бяха питателните артикули. През януари обаче най-голямата група артикули в потребителската кошница нараства едвам с 0.9% по отношение на същия интервал на 2016 година

Така с максимален принос към общото нарастване за месеца остават жилищата и комуналните услуги, където цените нарастват с 4.9%. С максимален резултат са цените на газообразните горива, където влиза и природният газ, които нарастват с 16.6%. Оттам се покачва и инфлацията при топлоенергията (23.1%). Ефектът е забележим и в данните за разноските на семействата (виж карето). Влиянието на групата върху общата инфлация в страната обаче ще се намали от април тази година поради базовия резултат - през април 2017 година бяха административно увеличени цените на природния газ.

Подобно на миналата година образованието също нараства - тук цените са нагоре с 4.1%. Но тежестта на бранша в потребителската кошница е под 1%, което прави и приносът му върху общата инфлацията в страната най-малък. С над 10% се покачват и цените на застраховки и някои финансови услуги, само че техният резултат също е дребен.

Забавяне и в еврозоната

Еврозоната също записва умерена инфлация през януари - 1.3% съгласно експресните данни на Евростат. Цените на силата в страните от валутния съюз са с най-силно нарастване (2.1%), само че резултатът върху общата инфлация е дребен. Значително въздействие обаче имат услугите, които съставляват съвсем 45% от потребителската кошница и нарастват с 1.2% по отношение на януари 2016 година Средният брутен приход на човек доближава 1449 лева към декември

Успоредно с нарастването на заплатите и растящата претовареност нагоре вървят приходите на популацията. Данните на националната статистика демонстрират, че през четвъртото тримесечие на 2017 година всяко лице от семейството в страната е разполагало приблизително с 1448.6 лева Това е с 9.3% над равнището през същия интервал на миналата година. Очаквано, нарастването идва най-вече от работната заплата, само че приходите от независима претовареност също са нагоре. От друга страна нарастват и разноските - с 13.2% на годишна база, до 1368.3 лева Тук също се вижда резултатът от по-високите цени на топлоенергията - разноските за жилища и комунални услуги нарастват с 16.9%. Най-значителни през интервала октомври-декември обаче са по-високите разходи за храна, които способстват с 3.9 прочие п. към растежа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР