Топлинната обработка на храната е много съществена част от нашия

...
Топлинната обработка на храната е много съществена част от нашия
Коментари Харесай

Как да притопляме храната, без да разваляме нейните вкусови качества

Топлинната обработка на храната е доста основна част от нашия прогрес и доста значима в готварството. Различните типове, по които можем да приготвим едно ядене, са трансформирали кулинарията в изкуство. 

Още първобитните хора са пекли на открит огън, последвани по-късно от готварските пещи и достигащи през днешния ден до фурните с доста и разнообразни варианти за приготвянето на разнообразни ястия. Днес съществуват разнообразни способи за топлинна обработка, като измежду главните, които се употребяват са печене, варене и пържене. Какво постанова и по какъв начин работят тези процеси върху другите артикули?

Положителното въздействие на топлинната обработка, е че усъвършенства усета на продуктите, месото става по-крехко при печене или варене, бобовите и кореноплодните зеленчуци стават годни за ястие при варене или подготвяне на пара, а прясното мляко може да се пие сурово, откакто е минало през развой на пастьоризация. Високата температура при печене или варене спомага и за съхраняването на храната за по-дълго време.

Наред с позитивните резултати обаче са налице и такива, които не работят толкоз добре на продуктите, в резултат на което те губят питателните си свойства, понижава концентрацията на потребни витамини и минерали в тях, а при пържене на доста висока температура, мазнините образуват токсични субстанции, които нерядко са канцерогенни. Така, вместо да извлечем потребните субстанции ние ги унищожаваме, а това вреди доста на здравето ни. Тогава по какъв начин по най-хубавият и потребен за нас метод можем да подготвяме храната си?
Грешките, които позволяваме при готвенето на зеленчуците и ги трансформираме в нездравословни
Зеленчуците са едни от най-полезните храни, които са богати на въглехидрати, витамини, минерали, фибри, мощни антиоксиданти. Най-много...
Прочети повече
Печенето е един от най-предпочитаните способи за обработка на храната. Изпечено на скара, месото става нежно и ароматно, а зеленчуците резервират огромна част от питателните си стойности и придобива доста прелестен усет. Освен на скара можете да приготвите храната си като я изпечете във фолио. Така тя също ще стане доста вкусна, а също така ще резервира доста от потребните в нея минерали, витамини и аромати.

При варенето за предпочитане е да приготвяте продуктите на пара или в херметическа тенджера. При готвенето на пара продуктите резервират свежият си тип и огромна част от потребните си субстанции. Друго преимущество при готвенето на пара е, че посредством нея се извличат нездравословните субстанции от продуктите, като нитрати, антибиотици и други. В разследване на получилия се конденз, по време на варенето, всички те се отсрочват във водата на дъното на тенджерата.

Готвенето в тенджера под налягане е различен доста бърз и комфортен способ за готвене. Неговото преимущество, е че икономисва доста време.  При него другите меса и варива се подготвят доста бързо, като по този начин резервират огромна част от потребните си субстанции.

Който и от тези способи да изберете, бъдете сигурни, че постоянно ще имате вкусна и качествено приготвена храна на масата си.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР