Топлинен купол над югозападната част на САЩ доведе до предупреждения

...
Топлинен купол над югозападната част на САЩ доведе до предупреждения
Коментари Харесай

Засилват се екстремните горещини в югозападните части на САЩ

Топлинен купол над югозападната част на Съединени американски щати докара до предизвестия за рискови горещини от бряг до бряг, които не престават и засягат повече от 110 милиона души, написа „ BBC “.

Възможно е да бъдат счупени температурни върхове в цели 38 града. В Лас Вегас интензивната гореща вълна заплаши в неделя да надмине или най-малко да изравни върха за града от 47,2 градуса по Целзий.

Горещините идват в миг, когато високите температури удрят и Южна Европа, а Канада се бори с най-лошия сезон на горски пожари в историята си. Учените от дълго време предизвестяват, че изменението на климата , обвързвано с човешките действия, ще докара до увеличение на тежестта и честотата на рисковите метеорологични феномени.

На други места в югозападната част на Съединени американски щати стотици пожарникари се борят с пожари на шубраци, породени поради голямата горещина и ниската мокрота в покрайнините на Лос Анджелис. Температурите в Долината на гибелта в Калифорния доближиха 53,9 градуса по Целзий в неделя, съгласно данни на Националната метеорологична работа (NWS). Това е мястото на най-горещата температура, надеждно записана в миналото на Земята: 56,7 градуса.

Обикновено пренаселените улици на Лас Вегас в неделя бяха доста по-празни от естественото, с охранители, които пазеха фонтаните на първокласните казина и хотели, с цел да попречат на хората да скочат вътре. Известната линия беше спокоен пъкъл . Някои хора излизаха на открито, само че най-много, единствено с цел да пресекат улицата до идващото казино. А тези, които виждахме, бяха най-вече в нетрезво положение, предава медията.

Когато една двойка беше запитана за какво е на открито, те споделиха „ Всички пътища водят към Беладжио “ , имайки поради един от най-популярните хотели и казина на линията. Друга група млади мъже крещяха:

„ Това е Вегас, скъпа! Жегата няма да ни спре! “

Но другаде в Лас Вегас хората се придържаха към това да вървят единствено на сянка, без значение дали ставаше въпрос за сянката на постройка или даже на малко дърво. В магазин за тако на улицата всички маси бяха цялостни с гости, плувнали в пот и изглеждащи изцяло изстискани от жегата. Работниците също се бяха приютили в кабинки, където даже не говореха, ами си правеха вятър.

Вътре в казината обаче бизнесът продължи. Климатиците бяха пуснати на високи обороти и хората даже носеха пуловери, с цел да им е удобно. Там нямаше индикация за опустошителните температури, с изключение на по лика на хората, които влизаха от улицата с пот, стичаща се по лицата им.

В Ел Пасо, Тексас , се следят температури от 38 градуса по Целзий, което продължава към този момент повече от месец, а краят на тези горещини не се вижда. Във Финикс, Аризона, температурите остават над 43 градуса в продължение на 17 дни. Плътната облачност в неделя означаваше, че градът получи непретенциозно отсрочване от последните пикове, само че дневните температури към момента доближиха върхове от 45,5 градуса по Целзий.

Очаква се горещините да продължат в обозримо бъдеще и управляващите предизвестяват, че уязвимите хора – в това число деца, бременни дами и възрастни хора – са изложени на сериозен риск от влошавне на здравословното положение, обвързвано с горещината.

Мобилни клиники оповестяват за лекуване на бездомни хора, страдащи от изгаряния трета степен. Обществените здания в някои елементи на Калифорния и Невада са превърнати в охладителни центрове , където хората могат да се скрият от жегата.

На фона на рисковите температури, следени в Долината на гибелта, рейнджърът на парка Матю Ламар споделя:

„ Тук не сме достигали 54,4 градуса повече от 100 години. А в последно време виждате – през 2020 година Беше толкоз, през 2021 година също термометрите посочваха 54 градуса, а евентуално в този момент ни следва същото.

Той добави, че времето притегля туристи, които желаят да преживеят екстрем ни неща . Някои гости обаче акцентираха, че не би трябвало да се изпуска обстоятелството, че тези крайности са признак на изменението на климата.

В изявление за „ Ройтерс “ в събота Том Комита изрази следното отзиви:

„ Хората идват тук, с цел да отпразнуват протичащото се. Хората са разчувствани. Това не е крайъгълен камък. Наричам го Честит ден на гибелта.

Топлинен купол поражда, когато зона с високо налягане избутва въздух към земята, компресира го и го нагрява. След това по-топлият въздух се издига още веднъж, създавайки цикъл, при който въздухът потъва през центъра на „ купола “ и се издига нагоре по страните му. Налягането също по този начин предотвратява образуването на други метеорологични системи, които биха охладили региона – като да вземем за пример дъждовни облаци.

Националната метеорологична работа на Съединени американски щати посочи, че сегашният феномен в югозападната част на Съединени американски щати е един от най-силните по рода си, които са удряли района.

„ The Weather Channel “ осведоми, че куполът ще се разшири в южната част на страната доникъде на идната седмица – което значи, че температурите в други южни американски щати ще се покачат .

Междувременно други елементи на Съединени американски щати се приготвят за мощни гръмотевични стихии и неочаквани наводнения – а североизточните щати може да преживеят нова вълна на неприятно качество на въздуха вследствие на продължаващите горски пожари в Канада . На конференция губернаторът на Ню Йорк Кати Хочул съобщи:

„ Сякаш дъждът, който идва от небето, не е задоволителен . Ако започнете да гледате нагоре на следващия ден, ще видите сходна обстановка като тази, която имахме преди няколко седмици заради утежняването на качеството на въздуха от горските пожари . И както споделих преди, това евентуално е нашата нова норма. “

Светът към този момент се е затоплил с към 1,1 градуса по Целзий от началото на индустриалната епоха и температурите ще продължат да се покачват, в случай че държавните управления по света не създадат внезапно понижаване на излъчванията .


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР