Топ производителите на петрол се договориха за увеличаване на производството

...
Топ производителите на петрол се договориха за увеличаване на производството
Коментари Харесай

Страните от ОПЕК+ се разбраха за увеличаване на производството

Топ производителите на нефт се договориха за увеличение на производството от август.

Страните от ОПЕК+ ще усилят производството до цялостно възобновяване, като оценят обстановката през декември 2021 година, се споделя в известието на ОПЕК. Следващата среща на страните от ОПЕК+ е планувана за 1 септември, като страните от ОПЕК+ ще продължат да се срещат ежемесечно, се споделя в известието.

По-рано източник, участващ в договарянията, сподели пред ТАСС, че министрите на страните от ОПЕК+ са се договорили на срещата през днешния ден да удължат съглашението до края на 2022 година, като главният параметър на договорката - базовото гранично равнище - ще се промени за някои страни.

Според него за Русия и Саудитска Арабия базовото равнище на произвеждане ще бъде увеличено с 0,5 милиона барела дневно до 11,5 милиона барела. За ОАЕ тя ще бъде увеличена от 3,17 милиона м/д на 3,5 милиона б/д. Също по този начин базовите равнища на произвеждане за Кувейт и Ирак се усилват със 150 000 барела дневно.

Граничното равнище е параметърът, от който се пресмята размерът на понижението, належащо за всяка страна. Например по-рано Ирак имаше базово равнище на произвеждане от 4,653 милиона барела дневно, в този момент ще бъде 4,803 милиона барела дневно. Кувейт имаше 2.809 милиона барела дневно, в този момент 2,959 милиона барела дневно. По този метод тези страни към този момент ще могат да създават огромни количества нефт според съглашението.

Източник на ТАСС в ОПЕК разясни, че новото гранично равнище ще влезе в действие от май 2022 година Източници на " Блумбърг " споделиха същото.

Според източници на ТАСС различията сред Саудитска Арабия и ОАЕ са изгладени.

ОАЕ не бяха удовлетворени, че се предлага съглашение за понижаване на добива на нефт след април 2022 година, когато изтича, при същите условия, при които работи в този момент. Министерството на енергетиката на ОАЕ счита, че главният лимит, от който се пресмятат индустриалните квоти, не е от голяма важност за тях и не регистрира действителните индустриални мощности. Саудитска Арабия отхвърли опцията за поправяне на този параметър самостоятелно.
Поради различия по отношение на главните гранични равнища министрите не съумяха да се спогодят по по-належащ въпрос - равнищата на произвеждане на нефт от август до края на тази година.

Първоначално всички членове на ОПЕК+ утвърдиха възобновяване на производството на нефт с 2 милиона барела дневно с плавни темпове до края на тази година, защото дефицитът на предложение на пазара се усилва. Но заради различия по първия въпрос гласуването за облекчение на квотите се оказа невероятно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР