Топ боец на неонацистка групировка, свързана с Вагнер, е бил

...
Топ боец на неонацистка групировка, свързана с Вагнер, е бил
Коментари Харесай

Финландия арестува лидер на руските неонацисти

Топ войник на неонацистка формация, обвързвана с " Вагнер ", е бил арестуван във Финландия по искане на Украйна. Това се твърди в обществените медийни канали, свързани с съветската наемническа формация, оповестява " Ройтерс ".

" Русич " - съветско крайнодясно поделение, обвързвано с " Вагнер ", разпознава арестувания като Ян Петровски , член-основател и водач на отряда, който от предходната година е под наказания на Европейския съюз и Съединените щати.

В " Телеграм " се показва, че Петровски, който се бори в Украйна от 2014 година, в началото е бил задържан на 20 юли за нарушаване на визовия режим и в този момент може да бъде екстрадиран в Украйна.

Петровски, който преди този момент е бил гражданин на Норвегия, е дълготраен крайнодесен деятел, оказал помощ за основаването на групировката " Русич " като неонацистко формирование при започване на спора в Донбас през 2014 година

Не е ясно по какъв начин е съумял да влезе във Финландия, до момента в който е бил под глобите на Европейския съюз.

ЧВК " Вагнер ", чиито бойци се борят за Русия в Украйна и управлява наемнически интервенции в няколко африкански страни, беше за хипотетични зверства.

Предполага се, че тази седмица нейният водач Евгений Пригожин и няколко други високопоставени лица са, макар че Кремъл не е удостоверил дефинитивно това.

Очаква се финландски съд да удължи ареста на Петровски по искане на Финландското национално бюро за следствие.

Бюрото изиска задържането на Петровски, който употребява и името Воислав Торден, по съмнение за присъединяване в дейностите на терористична група, както и за поддръжка на тероризма, изясни чиновник, осведомен с въпроса.

В " Телеграм " от " Русич " разгласиха част от това, което настояват, че е украинското искане за ареста на Петровски.

По-рано през днешния ден от съветското посолство в Хелзинки оповестиха, че са осведомени за задържането на съветски жител във Финландия по искане на Украйна и подхващат стъпки за предложение на консулска помощ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР