Тоновете нерегламентирани боклуци край село Изгрев, Благоевградско, най-сетне ще влязат

...
Тоновете нерегламентирани боклуци край село Изгрев, Благоевградско, най-сетне ще влязат
Коментари Харесай

Община Благоевград най-после затвори опасно незаконно сметище след 20-годишно протакане

Тоновете нерегламентирани отпадъци край село Изгрев, Благоевградско, най-накрая ще влязат в историята.

След инспекция на Регионална инспекция за опазване на околната среда се оказа, че от 2013-а година насам предходните кметове на Община Благоевград не са подхванали никакви стъпки за закриване на депото, нито каквито и да било ограничения по затварянето му. Припомняме, че през юли Европейската комисия разгласи, че ще даде на съд общините, които не са рекултувирали сметищата. Глобите започват от 3 хиляди евро на ден поради прашния въздух и са за сметка на бюджета на обособените общини.
 Пожар на бунище в Сливен засечен от термокамера и угасен Пожар на бунище в Сливен засечен от термокамера и угасен
Пожар на бунище в сливенския квартал " Надежда " е сподавен навреме, откакто е засечен от термокамера, оповестиха от ОД на МВР-Сливе...

Старото бунище за строителни боклуци край село Изгрев най-накрая ще бъде затворено. От Регионална инспекция за опазване на околната среда и община Благоевград са стартирали и проект за следексплоатационни грижи според настоящото законодателство в Европейски Съюз. Депото не дава отговор на нормативните уредби и стандарти още от 2013-а година, само че нито едно от управленията на Общината оттогава насам не е направило нищо по въпроса.

Миналият месец обаче от Министерство на околната среда и водите уведомоха, че Европейската комисия ще изправи България пред съда в Европейски Съюз, в случай че до края на август всички остарели сметища не бъдат рекултивирани. До този миг у нас те са 43, като сметището в село Изгрев също влизаше в този лист. На всичкото от горната страна беше и рисково, защото е наоколо до вододайна зона и имаше риск от замърсяване на водата в региона на селата Изгрев и Марулево.

Ако от Община Благоевград не бяха закрили депото за боклуци през вчерашния ден, още през септември от Европейски Съюз щяха да глобяват общината със солени санкции в размера на най-малко 3000 евро дневно, каквото е практиката в тези случаи. Санкциите нщяха да бъдат изплащани от бюджета на общините - т.е. на джоба на благоевградчани.

След края на повече от 20-годишната сага с противозаконното хранилище, което тормозеше живущите в региона и замърсяваше въздуха, от Общината стартират процедура за отреждане на подобаващ терен и създаване на ново хранилище, отговарящо на условията.

Още от ОБЩЕСТВО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР