TomTom обяви, че продава телематичното си подразделение на автомобилния гигант

...
TomTom обяви, че продава телематичното си подразделение на автомобилния гигант
Коментари Харесай

TomTom продава телематиката си за 1 млрд. долара, за да се конкурира по-добре с Google

TomTom разгласи, че продава телематичното си поделение на автомобилния колос Bridgestone Europe за 910 млн. евро (1,033 милиарда долара).Основана през 1991 година, TomTom е най-известня със своите GPS навигационни услуги и устройства, като да вземем за пример сателитни навигационни устройства за коли, и също по този начин е една от най-големите световни онлайн платформи за картографиране, наред с Гугъл Maps, Here Technologies и OpenStreetMap. Холандската компания предлага редица други услуги, като телематика, с цел да помогне на компаниите да ръководят своите автопаркове – в това число да получат информация за държанието на лидера и да схванат къде е всяко транспортно средство в действително време.
Няколко месеца по-рано се появиха вести, че TomTom обмисля продажбата на телематичния си блок, с цел да се конкурира с Гугъл в навигационния програмен продукт. По това време TomTom удостовери, че прави стратегически обзор на дивизията, като анализаторите правят оценка бизнеса на към 700 милиона евро (800 милиона долара), само че крайната му продажна цена е доста по-висока от тази първична оценка.

Въпреки че TomTom преди този момент отхвърли, че този ход е обвързван с конкуренцията с Гугъл Maps, това евентуално е фактор номер едно. Всъщност, през септември Гугъл подписа обширна договорка с огромни производители на коли като Renault, Nissan и Mitsubishi, с цел да внедрят Android – в това число услуги като Гугъл Maps – на своите коли. Още през 2015 година Here бе добита от няколко немски автомобилни производители, които по този начин помогнаха на личните си интелигентни навигационни системи.

Бизнесът на TomTom от дълго време е повлиян отрицателно от възхода на Гугъл. Всъщност, той в никакъв случай не се възвърне от появяването на смарт телефоните, които откриха евтини навигационни услуги за всички. От пика си от към 65 $ на акция през 2007 година, цената на компанията спадна до по-малко от 3 $ в границите на две години – интервал, в който Гугъл и Apple пуснаха съответните си Android и iOS екосистеми.

Компанията също по този начин разгласи кръг от съкращения през 2017 година като част от излизането си от бизнеса с потребителски носими устройства. Именно на този декор TomTom се стреми да пренасочи напъните си към картографирането и навигацията. Компанията съобщи, че това ще ѝ разреши да се трансформира в по-фокусирана и гъвкава компания, оформяйки бъдещето на шофирането с извънредно точни карти, програмен продукт за навигация и информация и услуги в действително време за придвижването по пътищата.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР