Тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните

...
Тол таксите ще имат минимално въздействие върху цените на основните
Коментари Харесай

Изследване на Световната банка показва, че тол таксите ще оскъпят хранителните продукти с до 2 ст.

Тол таксите ще имат минимално влияние върху цените на главните хранителни артикули. Максималното повишаване е до 2 ст. за кг/л при брашното, хляба, прясното и киселото мляко и безалкохолните. Така че въвеждането на тола за тежкотоварния трафик над 3,5 тона няма да се отрази значително върху разноските на семействата.

Това демонстрира разбор на екип на Световната банка, която е съветник на Агенция „ Пътна инфраструктура “ при въвеждане на новата система за електронно таксуване при потребление на републиканските пътища. Анализът е направен по искане на възложителя и задачата му е да се вземе осведомено решение при установяване на цените, тъй че по едно и също време да се реализира баланс сред ползите на страната и превозвачите, само че и да се защитят потребителите.

Eкспертите на Световната банка са създали калкулации за 19 групи артикули, които участват всеки ден на трапезата на българина. Сметките са на база цените, които към този момент са оповестени за публично разискване и предлагания обсег на платената пътна мрежа от 6050 км. За стоките са употребявани осреднени цени на Националния статистически институт.

Според проучването оптималното нарастване в другите групи ще е от 0,05% при прясната и замразената риба до близо 4% при безалкохолните питиета. В безусловно изражение това е най-вече 2 ст./кг/л.

Експертите означават, че предстоящото повишаване при обособените артикули е друго според от тяхната цена, разстояние на транспорт, тегло и размер. Колкото повече се преработва един артикул, толкоз повече нараства, тъй като транспортните разноски се усилват. Има значение също дали стоката е от импорт или е локално произвеждане.

Средната цена на кг ориз да вземем за пример по данни на Национален статистически институт е 2,33 лева с Данък добавена стойност. При междинна дължина на транспорт от 189 км за превозване на този артикул, настоящите междинни разноски с винетка са 32,38 лева на звук. При въвеждане на тол таксуване се чака да набъбнат на 34,64 лева./тон, което е нарастване на транспортните разноски със 7%. Но защото делът на тези разноски при ориза е дребен (1,8%), отражението върху крайната цена на единица продукция би било най-вече 0,17% или 0,004 лева./кг. Трябва да се има поради, че един камион транспортира не 1 кг ориз, а няколко тона съгласно вместимостта на транспортното средство. И по този начин тол таксата, която е дребна част от транспортния разход /основната част е горивото/, разпределени върху целия товар, води до минимално оскъпяване. Това демонстрира, че всяко говорене за по-драстично покачване на цените на стоките поради тол таксите ще е спекулативно.

Минимално е нарастването и на хляба. При междинната цена на кг от 1,41 лева и междинна дължина на транспорт от 347 км за превозване на този артикул, настоящите междинни разноски с винетка са 83,21 лева на звук. При въвеждане на тол таксуване се чака да набъбнат на 92,31 лева./т, което е нарастване на транспортните разноски със 10,9%. При хляба делът на тези разноски е по-голям в сравнение с при ориза (7,8%), тъй като продуктът минава през повече стадии на преправка и в него са калкулирани транспортните разноски и за суровините. Но защото тол таксата се преразпределя върху целия товар в един камион, то нарастването в крайната цена на единица продукция би било най-вече – 1,67 % или 0,023 лева./кг.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР