Току-що завърнали се на работа, депутатите отново си подготвят ваканция,

...
Току-що завърнали се на работа, депутатите отново си подготвят ваканция,
Коментари Харесай

Депутатите си готвят предизборна ваканция

Току-що завърнали се на работа, депутатите още веднъж си приготвят почивка, а като мотив за нея са локалните избори на 27 октомври. Предложение Народното събрание да не работи от 16 октомври до последния работен ден преди локалния избор, т.е. две седмици, е било импортирано в деловодството на Народното събрание от представители на ръководещото болшинство плюс Движение за права и свободи и " Воля ". Някои от вносителите обаче отхвърлиха да има дефинитивно решение за изключителна почивка по вота, а на въпрос на " Сега " какво гласи предлагането и по кое време ще се гледа в зала, ръководителят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова съобщи, че " няма такова нещо " и че това е " подправена вест ".

Въпреки това импровизирано депутати от Българска социалистическа партия разясниха пред " Сега ", че още предходната седмица ръководещите са сондирали с тях по какъв начин възприемат концепцията да излязат в предизборна почивка. Те твърдо са декларирали, че не са съгласни и че не " влизат в сходни игри ". Затова и никой от парламентарната група на Българска социалистическа партия не е подписал предлагането за решение.

" Част от тематиките, които обсъдихме през днешния ден сутринта на председателски съвет, беше и по какъв начин да работим през октомври ", сподели пред " Сега " Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събрание от Движение за права и свободи. Тя не знаела какво написа в окончателния вид на решението, което е заложено като точка от дневния ред на пленарното съвещание в четвъртък.  

Под предлагането за изключителната почивка според " Медиапул "  стоят подписите точно на Даниела Дариткова, Нигяр Джафер, Искрен Веселинов (ВМРО), Валентин Касабов (НФСБ) и Полина Цанкова ( " Воля " ). Ако вносителите не го ревизират или отдръпват,  то ще мине безпроблемно в пленарна зала. Депутатите, чиято стратегия в последно време още веднъж не е изключително натоварена откъм законодателство, на процедура ще пропуснат 6 пленарни съвещания. Те ще продължат да работят в комисиите, само че събирането на кворум ще им е мъчно.

" На народните представители ще се признават транспортни разноски, осъществени единствено във връзка присъединяване в съвещания на парламентарните комисии ", желаят вносителите. 

Излизането в предизборна почивка на депутатите се случва преди всички избори, в това число и при евровота през май. Това обаче не е категорично записано в парламентарния устав. Оправданията за сходни изключителни почивки е, че нормално по-голяма част от депутатите са заети към изборите и че преди избор, в случай че залата не е пуста, се трансформира в сцена на предизборни препирни.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР