Току-що споделих с президента Алиев едно предложение, което постъпи към

...
Току-що споделих с президента Алиев едно предложение, което постъпи към
Коментари Харесай

Президентът Радев: Четири държави предлагат да пренасяме азерски газ по интергрираните газопреносни мрежи

Току-що споделих с президента Алиев едно предложение, което постъпи към мен през вчерашния ден, подписано от четири междусистемни газови оператори на четири европейски страни – България, Румъния, Унгария и Словакия. Предлагат да транзитират спомагателни количества газ, които са подписани като съглашение и меморадум с Европейския съюз през юли от господин Алиев дружно с президента на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в Баку. Това заяви президентът Румен Радев по време на взаимен брифинг с президента на Азербайджан Илхам Алиев, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус " .

" Това, което се предлага е нов метод, който ще даде опция, вместо да чакаме дълго време и да се влагат обилни средства в разширение и рационализация на газопреносната инфраструктура, по Южния газов кулоар да можем да пренасяме незабавно спомагателните количества газ от Азербайджан към Европа, употребявайки интергрираните газопреносни мрежи на тези четири страни и по този начин газът да идва доста по-бързо, доста по-евтино и по-сигурно до Централа, Западна и Южна Европа ", обясни Радев.

Предложените още бъде разисквано на следващия ден по-време на двустранни диалози останалите страни и с президента на Европейската комисия.

" Ако ние в действителност имаме визията на всички тези страни, сме подготвени още след месец да провежда среща на високо ниво за разискване на този план “, сподели още Радев.

Нели СТАВРЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР