Токсичният смог в Източен Пакистан разболя хиляди хора, принуждавайки властите

...
Токсичният смог в Източен Пакистан разболя хиляди хора, принуждавайки властите
Коментари Харесай

Токсичният смог задушава Пакистан и затваря градове

Токсичният смог в Източен Пакистан разболя хиляди хора, принуждавайки управляващите да затворят някои градове до края на седмицата.

Смогът във втория по величина град в страната Лахор доближи рискови равнища.

Провинциалният Пенджаб държавното управление подреди учебните заведения, офисите, моловете и парковете в три града, в това число Лахор, да бъдат затворени до неделя. име.

През последните няколко дни показателят за качество на въздуха в Лахор - който мери равнището на фини прахови частици във въздуха - се движи към знака 400. Нивата на AQI на или под 100 нормално се считат за приемливи. Лахор граничи с индийския град Амритсар.

Северна Индия също страда от въздействието на токсичния смог.

Замърсяването на въздуха в Индийската столица Делхи се увеличи до тревожни равнища. Във вторник показателят за качество на въздуха в индийската столица доближи 300 на 7 ноември, съвсем достигайки рисковите равнища от 301-500.

Някои поданици на Лахор споделиха на BBC на урду че нездравословната атмосфера е постоянно срещано събитие, което съществено е засегнало тяхното здраве и други ежедневни действия.

" Чувстваме, че тази отровна атмосфера е станала част от живота ни “, сподели продавачът Амир Хамза, чиято работа изисква да е на открито и да се движи с мотоциклет през по-голямата част от деня.

„ Отивам на разнообразни места за пазар артикули и когато се прибера у дома след дълъг ден, очите ми са зачервени и раздразнени заради нечистия въздух. И по-късно работата ми е наранена, защото съм болен доста постоянно. В момента имам простуда, болки в гърлото и кашлица ”, сподели той.

Сара Зеешан сподели, че нейната щерка на година и половина изпитва компликации при хранене и пиянство, защото смогът е довел до към устата й се образуват мехури.

Продължителното излагане на смог може да докара до продължително увреждане на здравето, в това число причиняване на рак на белия дроб.

Някои специалисти считат, че изгарянето на растителни останки, с цел да се приготви за зимния сезон на засаждане, е основна причина за замърсяването на въздуха.

Пакистан съобщи предходната седмица, че ще повдигне въпроса пред индийските управляващи на дипломатическо равнище, оповестиха локални медии, без да дават повече детайлности.

Но специалистите означиха, че тъкмо както в Индия, фермерите в Пакистан също прибягват до изгаряне на стърнища, с цел да се приготвят за нов сезон на засаждане.

Медицинските заведения, питателните магазини и бензиностанциите остават отворени в Пенджаб. Властите посъветваха жителите да носят маски, в случай че би трябвало да излязат на открито.

Екологът Рафи Алам сподели, че държавните политики, ориентирани към битката със смога, са „ направени единствено небрежно, които са безполезна ".

" Докато не разпознаете казуса като проблем, по какъв начин можете да го поправите? Дали пръскането с вода или затварянето на учебни заведения три дни в седмицата ще реши казуса проблем със смога? " сподели той.

Според показателя за качество на въздуха, направен от Чикагския университет, замърсяването на въздуха редуцира живота на хората с съвсем седем години в най-замърсените райони на Пакистан, включително Лахор.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР