Токов удар отне живота на 33-годишен варненец, а трима други

...
Токов удар отне живота на 33-годишен варненец, а трима други
Коментари Харесай

Кой е отговорен за трагедията с работници в екопарка във Варна?

Токов удар лиши живота на 33-годишен варненец, а трима други са в болница. Инцидентът стана рано тази заран в Университетската ботаническа градина край Варна.

Работниците са инсталирали шатри на една от поляните в екопарка за идно празненство. При преместването на третото оборудване, върхът му опира във въздушен кабел, по който тече ток. На място умира 33-годишният Теодор Йорданов. Той работи във компанията от 7 години и до момента не е имал съществени произшествия. Родителите му ще търсят отговорност за гибелта на сина си.

" Естествено! ЕРП-та, парк... който би трябвало. Той има дете на три години. Тия жици на 5 метра висят, а представете си в случай че имаше вятър и не беше станало със сина ми. Влизат хората от празненството и в случай че поради вятъра приближи жицата шатрата, какво става ", сподели Йорданка Йорданова, майка на Теодор.

" Интересуват ги единствено бизнес, гости и пари. 20 киловолта и няма една табела на нито един дирек ", уточни бащата на починалия - Йордан Йорданов.

Трима сътрудници на Теодор също са с изгаряния и са настанени във варненската Военноморска болница.

" В момента са в устойчиво положение. С дребен % изгаряния са, само че надълбоко от електрическа контузия. Засега няма заплаха за живота, само че ще би трябвало да останат 24 часа при нас за наблюдаване ", изясни доктор Мария Калапиш – дежурен доктор в отделението по реанимация във Военноморска болница – Варна.



Високоволтовият кабел минава през територията на екопарка. По закон, в такива зони не се позволяват строително-монтажни действия и създаване на краткотрайни уреди. В нарушаване на условията, четиримата служащи са пренасяли шатрата точно там, без прелиминарен инструктаж.

" Не са били осведомени с изискванията на труд на територията на парка. Имаме и лице без трудов контракт, което е работило на обекта и е потърпевшо ", Иван Иванов, шеф на Инспекцията по труда във Варна.

Липсва и контракт за наем сред екопарка и фирмата-организатор на събитието.

" Липсва подобен в техните сведения, които са предоставени по време на инспекцията. Обяснили са, че имат финансови предложения, само че не и договорни връзки ", сподели още шефът на Инспекцията по труда.

Санкциите за всяко от нарушаванията стартират от 1500 лв. и доближават до 15 000. Собственикът на компанията, наела служащите, отхвърли да застане пред нашата камера с претекста, че е в потрес от случилото се. Мълчание резервираха и от екопарка.

Репортер: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР