Ток ще има, газ също ще има. Подготвяме търгове, тази

...
Ток ще има, газ също ще има. Подготвяме търгове, тази
Коментари Харесай

Енергийният министър: Тази седмица договаряме втечнен газ за ноември и декември

Ток ще има, газ също ще има. Подготвяме търгове, тази седмица ще обявим част от тях, с цел да обезпечим сигурни източници на доставки. Ще имаме диверсифициран пазар за 100 % от потребностите ни. Цената би трябвало да е стопански преференциална. Направихме среща с браншови организации. Таванът е 250 лв.. Цената би трябвало да пане. По поръчки и връзка с Газпром, към ⅓ от газа би бил от Газпромекспорт. 

Получихме отговор от Газпром. Комуникацията върви постепенно. Готови са да дискутират нашите условия. Изпратихме им всичко. Взеха се тайм навън с цел да договорят нещата. Имаме поради Булгаргаз - той е контрагент по контракта. Те с кого споделят си и е техен проблем. Очевидно е, че те имат газ, значи повода е друга. Дискутира се от всички министри в Европа. Русия употребява доставките на газ с цел да оказва въздействие. Това е реалност. Ние можем да се оправим без тях, само че в случай че получим от тях, е по-добре. Когато отстраняваме един снабдител, ставаме подвластен от другите. 

Не мога да приказвам еднопосочно кой наруши контракта с Газпром. Много е значимо да сме изправна страна по контракта. Ние не желаеме да вървим на арбитраж въобще, по тази причина се опитваме да го получим. Цената му е преференциална. След това ще забележим дали те или ние имаме причина да повдигнем искания. Скъпоструващо начинание е да се води арбитраж. Трябва да не се разгласява информация, с цел да подготвим нашата позиция. 

Газ за ноември и декември няма контрактуван. Но има източници.  Тази седмица договаряме полутечен газ за ноември и декември. 

Договорът с Газпром е за 3 млрд кубични метра. Договорът с Газпром изтича през декември. Какво вършим - продължаваме да приказваме или го прекратяваме.  Какво се прави по средата на годината - нито едното, нито другото. С тези 7 танкери щяхме да осигурим 20 % от нужния газ. С азерския 30 % стават 50%. А останалите?! Няма различни предложения. Договорът за втечнения газ на  “Шиниър ” през октомври е най-скъпият в микса. 

Офертите в този момент ще са по-евтини. Ако не бе танкера, цената щеше да е още по-ниска. Има газ, значима е цената. На бизнеса не прави никаква работа при цена на газа над 250 лева

Лукойл непринудено ще усъвършенстват цената. Навсякъде в Европейски Съюз се планува интервенция на страната в пазара. Предложиха ми поста от президентството. Ние не се познаваме с Радев. Те по свои канали се свързаха с мен, търсеха човек с интернационален опит, без контакти с български енергийни сдружения. Проведох диалог с президента и екип. Дипломата ми е от университета Сан Диего в Калифорния.  Икономист съм с опит в енергетиката. 

Славина Иванова ме поучава по интернационалните планове. Специалист е, приключила е това нещо и се занимава с компании. Професия е ръководството на енергетиката, занимание е ветроходството. В енергетиката съм по-добър.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР