Тогава много хора вярвали че не може да го направи.

...
Тогава много хора вярвали че не може да го направи.
Коментари Харесай

Дъжд вали над Гренландия за първи път в историята

Тогава доста хора вярвали че не може да го направи. Да кара ски през ледената завивка на Гренландия, голямо, неописано, високопланинско плато от лед и сняг? Направо полуда.

Но Фритьоф Нансен, млад норвежец, потвърждава, че бъркат. През 1888 година той и неговата дребна група минават леко и бързо, за разлика от две огромни експедиции няколко години преди този момент. И за разлика от другите, Нансен пътува от изток на запад, като не се подсигурява с опция да се отдръпна в безвредна база. Тогава въпросът на експедицията е бил напред или да загинат, пробвайки се да преминат. Фритьоф Нансен го прави за седем седмици, като експедицията с всичките си ресурси се изкачва на 2700 метра надморска височина, където летните температури са -45C.

Така било тогава. А в този момент по какъв начин е?

Миналият месец за първи път в записаната история падна дъжд върху най-високата точка на ледената завивка на Гренландия. Това не се трансформира в новината. Но дъждът на място, исторически дефинирано от мощен мраз, предвещава бъдеще, което ще промени крайбрежията по света и ще потопи цели градове.

Гренландският мразовит щит съдържа четири пъти повече лед, в сравнение с всички други ледници на Земята и ледените полета, взети дружно, в случай че не се брои Антарктида.

Най -големият остров в света, Гренландия е повече от 36 000 пъти по-голям от Манхатън, а ледът покрива по -голямата част от него, на доста места с дебелина стотици метри. Тъй като въглеродният диоксид и метанът се натрупват в атмосферата, причинявайки нагряване на планетата (шестте най -топли години в историята са точно последните шест), ледената завивка се разпада. Гренландия загуби повече лед през последното десетилетие, в сравнение с през целия предишен век.

Огромни реки от стопени води през лятото в този момент текат над ледената завивка, където по времето на Нансен не могат да бъдат открити и най-малки признаци на повърхностни води.

Ако хората от Маями, Шанхай, Токио, Мумбай, Лагос, Банкок, Ню Йорк и десетки други многомилионни градове не са загрижени, те би трябвало да бъдат. Голямото размразяване на лед в Гренландия е Дамоклев меч за всички крайбрежни, ниско ситуирани, гъсто обитаеми региони.

Никой различен фактор евентуално няма да способства повече за повишението на морското ниво през идващите няколко десетилетия.

Консорциум от учени по климата, писали преди две години в влиятелното научно списание Nature, стига до заключението, че в случай че Гренландия продължи да се топи, при един неприятен сюжет, десетки милиони хора може да са застрашени от годишно наводняване и потребност от евакуация до 2030 година – след по-малко от девет години.

И до края на този век, когато Антарктида, която съдържа доста повече лед от Гренландия, също навлиза във фаза на пагубно размразяване, броят на годишно застрашени от наводнения хора може да доближи близо половин милиард. И…сбогом, Маями, довиждане, Флорида.

След експедицията в Гренландия Нансен управлява строителството на дребен дървен транспортен съд на име Фрам („ Напред “), предопределен да влезе в арктическия лед в опит да доближи Северния полюс. По-късно той е наставник на откривателите Роалд Амундсен, Робърт Фалкон Скот и Ърнест Шакълтън.

Последният му акт обаче е най -вдъхновяващ. Като висш комисар по въпросите на бежанците към Обществото на народите, той измисля паспорт, с цел да репатрира хиляди, останали без дом след Първата международна война, и е почетен с Нобелова премия за мир през 1922 година

Тогава Нансен прави това, което в този момент би трябвало да направи човечеството. Той превъзмогва себе си, почита науката и се грижи за другите. Пред огромните провокации през днешния ден би трябвало да създадем същото.

Добър образец е Джейсън Бокс, който Джеф Гудел в книгата си от 2017 година „ Водата ще пристигна “ разказва като „ академик – машинация и наркоман от Гренландия, който получи доста внимание през 2012 година, когато обществено планува единствено седмици преди летния сезон на размразяване, че Гренландия ще преживее рекордна година за размразяване на лед ”.

Отгледан и просветен в Колорадо, Бокс подозира, че саждите от горски пожари в американския запад и Канада, както и от електроцентрали, работещи с въглища в индустриалния север, ще влязат в атмосферата и ще пътуват надалеч. Когато стигнат и се отсрочат в Гренландия, саждите ще затъмнят ледената завивка и ще я накарат да всмуква, а не да отразява слънчевата сила. Резултатът: ледената завивка ще се топи по-бързо. Случва се тъкмо това.

През 2014 година Бокс е учуден, когато открива, че ледената завивка е станала толкоз тъмна. Оттогава той сподели, че изгарянето на изкопаеми горива от човечеството, най-вероятно е задействало повишаване на морското ниво с повече от 23 метра. Смело изказване, само че не извънредно за Бокс, който е прекарал повече от година на леда в Гренландия.

„ Обичам леда, тъй като това е термометърът на природата “, споделя Бокс. „ Въпросът не е политически. След като светът се нагрява, ледът се топи, това е просто. Това е тип просвета, която всеки може да разбере. „

Макар науката, пробвайки се да избегне появяването на суматоха, може да бъде прекомерно внимателна, това не е проблем. Дезинформацията и неналичието на политическа воля са проблемите. За да се избави ледената завивка на Гренландия време е да се сложи планетата преди всичко.

Преди малко повече от хиляда години, когато светът към момента наподобява огромен, чудноват и чужд, викингите се заселват в Гренландия. На един жив човек на Земята тогава, през днешния ден се падат 25. Повечето сложени в клопката на стопанската система на изкопаемите горива, която бе причина за огромен разцвет, само че в този момент би трябвало да бъде сменена. С какво? С влакове, задвижвани от вятър, камиони, задвижвани от слънцето, автомагистрали, направени от слънчеви панели. Фантазия? Не, те към този момент съществуват. И това е единствено началото.

Сега всички сме на ледената завивка на Гренландия с Нансен. Въпросът е да продължим напред или да се погубим. Няма връщане обратно.

Публикувано в The Guardian.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР