Тогава, когато държавните органи и институциите започнат да си комуникират

...
Тогава, когато държавните органи и институциите започнат да си комуникират
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Победата ще бъде налице, когато в обществото се увеличи усещането за справедливост

Тогава, когато държавните органи и институциите стартират да си споделят посредством престрелки през медиите, посредством конференциите, това вреди на всички ни, тъй като разрушава държавността. Институциите би трябвало да приказват посредством своите пълномощия и посредством процедурите, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова в " Панорама ".

Заяви, че не се е явила в КПКОНПИ, тъй като е била привикана при изцяло неразбираема процедура и в несъгласие на закона.

" КПКОНПИ изиска от мен да показва сигналите, които съм получила в качеството си на министър против основния прокурор. Аз, несъмнено, ще го направя това, само че министърът не е нито повествовател на истории, нито е пощальон на документи, тъй че аз ще спазя процедурата такава, каквато е изписана в закона ", съобщи министърът.

Според нея няма война на институциите, само че ръководещото болшинство е във война с модела на превзетата страна. Освен борбата за смяна на модела, би трябвало да се приказва и за взаимоотношение сред институцците.

" Победата ще бъде налице тогава, когато в нашето общество стартира да се усилва чувството за правдивост и религия в институциите. Промяната на основния прокурор е единствено една първа и дребна крачка в тази посока ", посочи Йорданова.

Правосъдният министър ще изчака решението на Конституционен съд с цел да бъде обнародвано и незабавно ще сезира Висшия правосъден съвет. На въпрос има ли смисъл от нова процедура за предварително премахване на основния прокурор в случай, че предните две са се провалили, Йорданова отговори:

" Като министър на правораздаването не мога да приема, че една законова процедура е обречена. Важното и новото в този миг е, че Висш съдебен съвет този път ще бъде задължен да прегледа причините всъщност, да стимулира всъщност решенията си ".

Голяма част от дилемите, които стоят пред правосъдната промяна би трябвало да бъдат решени на законодателно равнище, само че някои като статута на основния прокурор и Висш съдебен съвет би трябвало да бъдат изменени на равнище Конституция, с цел да бъдат устойчиви, безапелационна е Надежда Йорданова.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР