Тогава един от тях, за да омилостиви магистратите скандира в

...
Тогава един от тях, за да омилостиви магистратите скандира в
Коментари Харесай

Да живее Съветският, пардон, Конституционният съд – най-хуманният съд в света!

Тогава един от тях, с цел да омилостиви магистратите скандира в залата: Да живее Съветския съд – най-хуманният съд в света! Изразът става нарицателен и в България, която по това време е спътник на Съюз на съветските социалистически републики.

След решението на Конституционен съд по проблема с поданството на Кирил Петков, можем да кажем, че „ Да живее Конституционният съд – най-хуманният съд в света! “ звучи на място. Иронията също.

15 Юли, 2020 година В разнообразни медии (първо в „ Афера “) е оповестен изминал запис на диалог сред тогавашния министър председател Бойко Борисов и ръководителят на Конституционния съд Борис Велчев.

Борисов: „ С тебе мога винаги… Нe, нe, бeшe крaтък рaзгoвoр… C тoзи Cтaти нa УНCC (б.р. някогашният рeктoр нa УНCC) бeшe пo… Щoт` aз му кaзaх, утрe щe дoйдa, щe ти дaм пaритe, нo пaрaлeлнo c тoвa вкaрвaм… и oт хoтeлa ти в Гърция дoтукa щe дoйдaт пo тoвa… Aaaaaa, викaм, cлaдур тaкъв… щe мe притиcкaш… Aз утрe чe дoйдa, щe рaзбeра и щe ти кaжa… Чeтири милиoнa и пoлoвинa cтaнaхa нa 16 милиoнa и пoлoвинa, щoтo трябвa дa му пocтрoимe и хoтeлa… E*aх гo…

Бoрe, нe мoжe тaкa! … И нe мoжeш дa увoлниш зaм.-прeдceдaтeл нa cтудeнтcкия cъвeт, щoтo нe иcкaл дa гo… Пocлe увoлнил мoя зaмecтник-миниcтър нa прaвocъдиeтo, ca мo`e дa e oт ВМРO, мo`e дa e oт…, aмa ce eднo нeкaк cи мe шляпa мeнe прeз ръцeтe…
Дa ги върнe! Дa cи прa`aт избoри и дa ми пoдcкaжeш, мoe дa пиeмe eднo кaфe утрe, вдругидeн и дa ги…

E, дa, тe тaкa гo вoдят, тoчнo, тoчнo, тoвa прaим…

E нaштe пък ca oбрaтнoтo, нo тaкa или инaчe трябвa дa cЕ умирaт… Aбcoлютнo вeрнo.

Дa… Дoбрe, жив и здрaв. Aйдe, брaтиньo… “

Без коментар.

***

През 2018 година към този момент някогашният парламентарен арбитър Румен Ненков декларира пред бТВ, че Конституционният съд в някои случаи взимал решения под политически напън. След това добавя, че негови сътрудници несъмнено няма да потвърдят думите му. „ И аз да съм, също няма да призная “, - споделя юристът. И добавя: „ … да си парламентарен арбитър е доста удобно. Получаваш огромна заплата, ползваш имунитет, вози те кола на НСО с водачи и гардове, успокоение, въздействие, престиж, обществено положение… “

Без коментар.

***

Връщаме лентата още по-назад.

Юни 2008 година

Главният прокурор Борис Велчев е бил разпитван по случая с убийството на Георги Марков. Поводът е обновеното дело за убийството на българския публицист през 1978 година на моста " Ватерло " в британската столица.

По същото време, към 7 септември, когато Марков е прободен в десния крайник с чадър, Борис Велчев, тогава 16-годишен, е живял в българската дипломатическа задача. Освен него е разпитан и татко му - Владимир Велчев, който тогава е бил дипломат в Лондон. (Владимир Велчев е разгласен от Комисията по досиетата за офицер от Първо основно ръководство на ДС)

Предполага се, че Велчеви - наследник и татко, са знаели кои хора от българските секрети комунистически служби са пристигнали в Лондон на 3-4 септември 1978 година и са останали до 8 септември. Те са се виждали с тях, разговаряли са и даже са вечеряли дружно. В този интервал е осъществено убийството.

Това твърди Паско Божков, офицер по това време от контраразузнаването, който през тази седмица също е бил командирован в посолството в Лондон.

Бащата на Борис Велчев е бил посланик и в българската задача в Москва.

Борис Велчев е със забележителна професионална биография. Но това „ братиньо “ е ръждиво леке на огърлието, което дружно с тогата въплъщава висшата правна институция.

Синът на парламентарен арбитър се оказа с милионни сметки в чужбина без явен генезис.

Друг парламентарен арбитър е обвързван в предишното с прословутия 6-ти отдел на Шесто ръководство на Държавна сигурност.

Решението на Конституционен съд не се разяснява. Но всеки може да има мнение за това по какъв начин и от кого е взето. Тази независимост най-малко не могат да ни вземат.

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР