Тофу е храна, направена от пресечено соево мляко. То често

...
Тофу е храна, направена от пресечено соево мляко. То често
Коментари Харесай

Тофу – храна за вегетарианците или модерен заместите на традиционните ни ястия?

Тофу е храна, направена от пресечено соево мляко. То постоянно е наричано „ сиренето на Азия, заради приликата му с елементарното бяло сирене. Тофу е съществена съставна част в кухните на доста азиатски страни, където служи за приготвянето на най-различни ястия - от салати до десерти. Ето няколко любопитни неща за тофу:

Създадено и в Китай преди към 2000 години. по време на династията Хан (206 година прочие Хр. - 220 г.). Не са ясни детайлностите към основаването му, само че съгласно локална легенда, то е измислено от китайски готвач , който инцидентно поставил в соевото мляко водораслото nigari, като по този метод млякото се пресякло, а резултатът бил - тофуто.

Тофу е японска дума. Произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която безусловно значи кълцан фасул.

Тофу е изработен като сирене.  Процесът на приготвянето му е доста сходен на правенето на сирене. Започва със соево мляко. Добавят се коагуланти, с цел да се отделят твърдите субстанции от течностите.
 тофу iStock/Getty Images-->
Храната е тясно обвързвано с будизма . Разпространението на тофу в Корея и Япония съответства с разпространяването на будизма. Будизмът има вяра, че убийството има отрицателни кармални последствия за задгробния живот. В резултат на това разбиране доста будисти са вегетарианци.
 тофу iStock/Getty Images
Тофу е доста здравословно . Проучванията, направени през последните години по отношение на свойствата на соевите протеини, демонстрират че постоянният им банкет може да намали равнищата на неприятния холестерол до 35-40%. То е с ниско наличие на калории на порция и е превъзходен източник на протеини, желязо калций или магнезий.

Бенджамин Франклин показва тофу в Съединени американски щати.

Тофу е бил скъп деликатес на самураите . По време на интервала Камакура (1182-1333 година сл. Хр.) Тофу е скъп деликатес на самурайската ръководеща класа.

Замразяването на тофу го трансформира. След като се размрази консистенцията му към този момент е изменена - става по-шуплесто и твърдо.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР