Тодор Янчев е една от емблематичните фигури в най-новата история

...
Тодор Янчев е една от емблематичните фигури в най-новата история
Коментари Харесай

Тодор Янчев: Имах оферта от ФК ЦСКА 1948, но не приех предложението

Тодор Янчев е една от емблематичните фигури в най-новата история на ЦСКА. Той е троент първенец, притежател на купата и два пъти печели Суперкупата на България. Дългогодишен капитан на армейците, а след това и помощник-треньор в Борисовата градина. Той се съгласи да приказва пред " Тема Спорт ", с цел да разяснява процесите на " Българска войска ". Ето какво сподели той.

Г-н Янчев преди няколко седмици медиите излязоха със заглавия " Тодор Янчев е подготвен за независима кариера ". Не смятате ли, че трябваше да предприемете този ход по-рано, или времето със Стойчо Младенов ви даде повече опит, познания и самочувствие?

- Когато завърших с дейна спортна активност, взех решение да стартира като старши треньор и като шеф в Академия Царско село. Впоследствие обаче пристигна предлагането от Стойчо Младенов, което одобрих и считам, че бе крачка напред за мен. Четирите сполучливи години в Кейсар и по-късно в ЦСКА ми помогнаха доста. Научих много неща. Придобих скъп опит, гледайки един от най-хубавите български треньори. Сега към този момент считам, че съм доста по-готов да стартира независима треньорска кариера.

Как гледате сега мачовете на ЦСКА - като почитател или пробвате през очите на професионалиста?

- В последните години, когато бях на терена, аз започнах да пробвам да проследявам събитията и да ги сломявам през призмата на треньора. Нека не се залъгваме - играчите към този момент доста повече подчиняват дейностите на своя личен интерес, а доста по-малко на отборна идея. За футболистите е по-важно персоналното им показване, а по-късно слагат отборните триумфи. Именно заради тази причина желаех да схвана по какъв начин гледа на всичко това треньорът. Задавал съм си въпроса за какво вършим това или това, за какво в даден мач подхождаме по избран метод и така нататък

Какво видяхте от мача в Разград преди няколко дни?

- Видях един тим на ЦСКА, който показва темперамент, воля, дух, хъс за победа... Подобно предпочитание и въодушевление не бяхме виждали напоследък. Определено държанието на футболистите ми хареса. Ако не престават по този метод, то те ще върнат и доверието на почитателите. Привържениците желаят да виждат тъкмо подобен възторг.
 ЦСКА е най-силен при корнери
ЦСКА е най-силен при корнери

Вкарва най-често тогава

Червените излязоха с остри нападки по отношение на ВАР. Споделяте ли, че реферите ощетиха отбора?

- Нека не разясняваме тези неща, а да потърсим нашите неточности, да си извадим поуките, а и да оценим позитивите. ЦСКА сътвори задоволително положения и в случай че ги бе отбелязал, в този момент нямаше да приказваме за съдийски неточности. Искрено се надявам да се продължи с това показване и то да не се окаже изключение. Тогава нещата ще се случат.

Предстои домакинство на Хебър. Бившият ви съотборник Владимир Манчев се изправя против ЦСКА. Може ли да се поставите на негово място. Колко мъчно е да се изправи някой против тима на сърцето си?

- Аз се изправих против ЦСКА, когато отборът бе във В група и бях отпред на ФК София 2010. Гостувахме на " Армията " и загубихме, само че публиката ме одобри доста топло и това бе специфичен миг за мен. В такива моменти ти не можеш да се оставиш на сърцето да те води. Не можеш да бъдеш почитател и да предадеш хората, които са те наели и са ти дали своят вот доверие, само че уважението постоянно е доста значимо. Сигурен съм, че на Владо Манчев също ще му трепне сърцето, само че това няма да му попречи да желае успеха на своя Хебър. Те към този момент завоюваха първа победа под негово управление, а той е един от доста положителните млади български треньори. Надявам се да бъде посрещнат с обич от алените почитатели, тъй като е дал доста на ЦСКА, и да стане прекрасен мач на " Армията ".

Какво очаквате от този мач в събота. Могат ли пазарджиклии да поднесат изненада?

- Не, нямам доверие. ЦСКА е по-класният тим и не чакам нищо друго от домакинска победа.

ЦСКА е решителен вкъщи и неуверен при гостувания - може ли да определим тази наклонност единствено като неточности на растежа, или има и нещо друго като липса на умения или нрав?

- Нещата са сложни, само че дано не забравяме, че това е съвсем нов тим. На треньора и на футболистите им е нужно време, с цел да могат да разпрострат капацитета си и да извадят максимума от себе си. Със сигурност алените би трябвало да показват повече темперамент и самочувствие, когато играят надалеч от " Армията ".

Доколко протестът на проведените почитатели въздейства на представянето на тима?

- Със сигурност оказва въздействие, а и самите последователи знаят това. Те са наясно, че имат силите да наклонят везните във всеки мач, без значение дали той е домашен или при посещение. Винаги съм усещал тяхната скъпа помощ и в този момент това е коз, на който алените не могат да разчитат.

Дванадесет години като футболист и още 2-3 като помощник-треньор в ЦСКА... Подобни числа май към този момент са немислими?

- За мен това време мина като момент. Щастлив и горделив съм, че съумях да бъда толкоз дълго време в тима на сърцето си и при толкоз доста треньори да бъда неизменима част от главния състав и да нося капитанската лента на ЦСКА.

Но не е ли малко тъжно, че в наши дни почитателите на ЦСКА към този момент не могат да си основат любимци... Идва някой, прави мощен полусезон или два и си потегля...

- Тъжно е, само че не можем да чакаме нещо доста по-различно от играчи от чужбина. За тях ЦСКА е просто стъпка в кариерата и стадий от живота. Надявам се скоро школата на армейците да проработи по-добре или да се обърне повече внимание на млади български играчи, които осъзнават същински какво е ЦСКА като марка, институция, харизма... Точно те могат да бъдат носители на тези полезности, които желаят да видят почитателите.

Знаете, че почитателите на ЦСКА доста тежко одобриха решението на Стойчо Младенов да стартира работа в 1948. Единственото, което ще ви запитвам, е - вие имахте ли покана?

- Не бих съдил Стойчо Младенов за решението му. За мен той продължава да бъде една от най-светлите персони в историята на ЦСКА като състезател и треньор. Постигнал е толкоз доста и не заслужава сходно отношение от последователите на клуба. Аз имах диалози с управлението на ФК ЦСКА 1948, само че не одобрих предлагането.

Вярвате ли, че ЦСКА може да стане първенец този сезон и да постави завършек на дългата суша без купа.

- Надявам се това да се случи.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР