Точно в 12:00 часа на 1 юли официално беше открит

...
Точно в 12:00 часа на 1 юли официално беше открит
Коментари Харесай

Нов 1,5-м телескоп изследва Космоса от обсерваторията в Рожен от 1 юли

Точно в 12:00 часа на 1 юли публично беше открит новият роботизиран телескоп на Института по астрономия към Българска академия на науките на територията на Националната астрономическа обсерватория /НАО/ в Рожен . В тържествената гала, обвързвана с най-новата облага за астрономическата общественост у нас, участваха министър председателят акад. Николай Денков, просветният министър проф. Галин Цоков, ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, регионални и общински ръководители, учени от България и Сърбия.

Тържеството бе намерено с осъществяване на „ Излел е Делю бунтовник “ от надарената млада певица и цигуларка Диана Чаушева от НМУ „ Л. Пипков “ в София.

След къси изявления, лентата на новия телескоп прерязаха министър председателят, министърът проф. Цоков, акад. Ревалски и проф. Семков. Четиримата, съпроводени от регионалния шеф на Смолян Стефан Сабрутев, заместникът му Христо Станчев и кметът на Чепеларе Боран Хаджиев първи разгледаха новото оборудване и бяха осведомени с неговите благоприятни условия от Дитмар Вайнцингер – основен управител „ Продажби “ на австрийската компания – производител на телескопа.

Директорът на ИА с НАО проф. дфн Евгени Семков връчи почетен плакет „ 40 години НАО “ на министър-председателя, министъра на образованието и науката и регионалния шеф на Смолян.

Телескопът „ AZ 1500 “ , с 1,5-метра огледало, е направен от „ ASA Astrosysteme GmbH “ по план, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 година, координирана от МОН.

Наблюденията с новото оборудване ще се реализират изцяло автоматизирано и без наличието на оператор . Самата оптична система на телескопа, състояща се от три огледала с доста прецизна компютърна система за ориентиране, изключва отклоненията и не постанова спомагателни корекции.

Телескоп. Снимка: Пресцентър на Министерски съвет

Най-големият от съществуващите в обсерваторията телескопи е с 2-метрово огледало и е инсталиран в НАО Рожен в края на 1979 година . Официалното разкриване на най-голямата еднократна инвестиция в научна инфраструктура в България, е на 13 март 1981 година Обсерваторията разполага и с други три телескопа : 50/70-см Шмит, 60-см Касегрен и 30-см телескоп MEADE за проучвания на Слънцето. В развой на създаване е първата в Югоизточна Европа българска станция на паневропейския радиотелескоп LOFAR, която се чака да проработи през 2025 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР