Точно шест месеца след началото на ротационното правителство Денков -

...
Точно шест месеца след началото на ротационното правителство Денков -
Коментари Харесай

Кастрацията на сглобката

Точно шест месеца след началото на ротационното държавно управление " Денков - Габриел ", зад което ясно е - стои тройна коалиция от ПП-ДБ, ГЕРБ и Движение за права и свободи, властовата картина все по-често припомня на мъка. Скандалите измежду сътрудниците, сред които няма официално съдружно съглашение, са ежедневие. Тъкмо сподавен единият пожар, и избухва нов. С просто око обаче се вижда, че всички недоразумения по върховете на властта се дължат на искания за постове и назначения, затова - на запас.

Оцеляването на държавното управление досега се дължи най-вече на две аргументи:

1). Фактът, че към момента не са признати промените на конституцията, които са една от главните цели на ПП-ДБ, и

2). идните назначения по регулаторните органи, в които ясно са се прицелили ГЕРБ и Движение за права и свободи.
Реклама
Изглежда, че точно заради тези аргументи и следващите кавги от последните дни ще бъдат потушени с доста обществени изявления и дребна доза позор.

В тази мъртва хватка всички останали обявени цели на ръководството при неговото основаване остават на назад във времето. Две от главните оповестени цели на кабинета " Денков - Габриел " потънаха в небитието и наподобява, ще останат там. Става дума за приемането на законодателни промени за освобождение на управленията на българските служби за сигурност от непознато въздействие, както и за такива промени в Избирателния кодекс, които да доведат до връщане на напълно машинното гласоподаване и промени в състава на ЦИК.

Подобни тематики, които изискват задълбочена и продължителна работа, някак " естествено " отпаднаха от дневния ред на ръководещите, въпреки че при оповестяването им през лятото неизпълнението на всяка от тях беше показано като мотив за оставка на държавното управление. С напредването на стажа на ръководството обаче се почистиха двете съществени към този момент упоменати линии: конституционните промени (важни за ПП-ДБ) и назначенията, оттова и ресурсите - за ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Изминалата седмица напълно се разви под знаменателя на въпросните доминанти. А изводът се самоналага: ултиматумът на ПП-ДБ да бъде направен най-накрая механизъм за назначенията в регулаторите наподобява, че ще бъде подписан след Коледа, с цел да може в това време да се одобряват промените в главния закон. Идеята наподобява ясна: в случай че ПП-ДБ предложат механизъм, който да не удовлетворява ГЕРБ и Движение за права и свободи, двете партии може да не " пуснат " правосъдната промяна.
Реклама
Междувременно от изпусната имитация на председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова стана ясно по какъв начин обединенията на Борисов и Пеевски си показват механизма за назначения в самостоятелните регулатори - по една трета от вакантните позиции за всяка от трите партии във властта. Подобен анонс слага в извънредно деликатна обстановка ПП-ДБ, които месеци наред акцентират, че една от главните цели на ръководството е да промени метода към регулаторите и в тях към този момент да е невероятно политическо вмешателство.

Такава упоритост от ден на ден наподобява изпразнена от наличие. Илюстрация са последните 10 дни, през които избухна следващият скандал, а мотивът му беше назначението на управление на здравната каса. Последваха и обичайните към този момент закани за повреждане на " сглобката ", като незабавно след тях напрежението беше туширано. А ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи се договориха, че би трябвало да изработят и подпишат съглашение за назначение на хора в регулаторите. Договорка, която реализираха и през лятото, още веднъж под опасност, че в случай че не се случи, Николай Денков ще подаде оставка. Разбира се, нищо от това не стана.

Тъкмо завърши абсурдът с НЗОК и ден по-късно здравният министър освободи от поста шефа на " Пирогов ". ГЕРБ и Движение за права и свободи откриха и в това мотив за драма. И оповестиха, че поради уволнения болничен шеф ще бойкотират приемането на бюджета за следващата година. Последваха следващите изказвания от страна на забърканите в ръководството, а венеца на обстановката сложи по традиция водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. Във вторник той се включи по телефона в ефира на bТВ, до момента в който там главен посетител беше съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов. Борисов изрази възмущението си към абсурда с " Пирогов " и разгласи, че сред Иванов и Асен Василев е реализирано съглашение през тях на координиране да минават всички назначения - освен тези в регулаторните органи, а " и в ДАНС, и в Пирогов ".

По този метод водачът на ГЕРБ незабелязано разшири диалога и от механизъм за назначенията в регулаторите тематиката доближи до всевъзможни властови позиции, включително началниците на държавните лечебни заведения. Христо Иванов не възрази на изказванието на Борисов за реализирано единодушие по тематиката. Това незабавно слага въпроса за политическото вмешателство на всевъзможни управлява постове - тематика, която стана изключително настояща при ръководството на ГЕРБ и против която се обявяваха от ПП-ДБ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР