„Точно преди месец в Кайро премиерът Борисов и президентът на

...
„Точно преди месец в Кайро премиерът Борисов и президентът на
Коментари Харесай

Нова Съвместна комисия за сътрудничество ще помага на бизнеса и инвестициите между България и Египет

„ Точно преди месец в Кайро министър председателят Борисов и президентът на Египет Сиси обрисуваха нов проект в 90-годишните връзки сред страните ни, а през днешния ден с учредяването на Съвместна комисия по съдействие ние с моя сътрудник и другар министър Шукри поставихме началото на неговото осъществяване. “

Това съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на взаимна конференция с външния министър на Египет Самех Шукри. Министър Шукри е на публично посещаване в България, по време на което беседва с премиера Бойко Борисов, с президента Румен Радев, а дружно с вицепремиера Захариева подписа съглашението за основаване на Съвместната комисия. „ Комисията ще създаде стратегии и проекти за възстановяване на връзките в сфери като стопанската система, земеделието, енергетиката, образованието, културата и опазването на здравето “, уточни министър Захариева.

Пред медиите тя разкри проектите на двете страни първото съвещание на комисията да се организира идната година и си пожела това да съвпадне с предстоящото първо в историята на двустранните ни връзки посещаване на египетски президент у нас.

„ По-важно обаче от подписването на съглашения е по какъв начин на процедура да създадем положителни условия за правене на бизнес “, акцентира министър Захариева.

Тя разгласи също, че дипломатите на двете страни работят за основаването още при започване на идната година на разбъркан бизнес съвет, който да сплотява бизнеса от двете страни и да улеснява вложителите

. „ С размер от над един милиард $ стокообменът ни с Египет е постигнал връх през 2017 година, само че набелязахме сфери, в които има още капацитет за развиване “, сподели министър Захариева. Като образец тя уточни земеделието, високите технологии, производството на медикаменти. Тези благоприятни условия могат да се развиват освен с увеличение на българския аграрни експорт към Египет, само че и с обмяната на експертиза, сподели министърът. „ Неслучайно земеделието и производството на храни е една от значимите сфери на съдействие на комисията “, акцентира българският вицепремиер.

Според нея Египет може да послужи като врата към Африка за българския бизнес в това отношение. Министър Захариева разкри също, че по време на пленарните диалози е срещнала министър Шукри с българския план за създаване на газовия хъб „ Балкан “ и стратегическото предпочитание на страната ни да диверсифицира енергийните си източници. „ Сътрудничеството сред България, Гърция, Египет, Кипър и Израел е причина за още един източник на доставки за нашия хъб “, уточни тя.

Дипломат №1 на България акцентира ролята на Египет за реализиране на вътрешно-палестинско единение, а оттова – и за помирение с Израел. „ Благодаря особено на Египет, персонално на моя другар Самех Шукри и на египетския президент Сиси за напъните, които поставят в разрешаването на другите районни спорове “, сподели Екатерина Захариева.

По време на пленарната среща по-рано вицепремиерът уточни, че сред Египет и България има една съществена аналогия – и двете страни се стараят да бъдат поръчител на сигурността в района си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР