Точно преди да заспи, детето иска да пие вода. Проблемът

...
Точно преди да заспи, детето иска да пие вода. Проблемът
Коментари Харесай

Защо малките деца искат вода, когато лягат да спят

Точно преди да заспи, детето желае да пие вода. Проблемът е, че това се случва най-малко няколко пъти преди дефинитивно да потъне в сън. Защо и има ли съответна причина за неговото държание?

Със сигурност не става дума единствено за жадност, а и за още нещо. Много родители по този начин и не съумяват да разгадаят мистерията, други се изнервят и губят самообладание.

А настояването на вода си има напълно разумно пояснение. Отговарят психолозите.

Снимка:  Shutterstock

Защо децата желаят вода

Винаги, когато децата желаят вода непосредствено преди сън, родителите одобряват това като знак, че те просто не са пили задоволително течности денем и в този момент са жадни. Но има една дребна детайлност. Детето не пие по този начин, като че ли утолява жадност, а отпива от чашата единствено една дребна глътка.

Именно това ядосва родителите или пък стартира да ги тревожи, тъй като няма рационално пояснение, а и дребните деца към момента не са в положение да обяснят с думи какъв е казусът.

Много родители поясняват това държание с желанието на дребните да прекарат още известно време с родителите си и търсенето на компания. Но отпиването на глътка вода трае секунди, което разрушава на пух и прахуляк това съмнение. Явно не става дума за компания.

Истинската причина е по-сложна, в сравнение с си мислим

С тази простичка молба те в действителност се успокояват, че могат да разчитат на мама и баща във всеки един миг, без значение от събитията. По този метод децата желаят да почувстват, че не са сами. Да се уверят, че в случай че нещо ужасно се случи през нощта, родителите постоянно ще притичат, с цел да ги прегърнат и успокоят. Тоест по този начин се усещат предпазени, изключително от тъмнината, която на този стадий към момента ги ужасява.

Ето за какво детето желае вода – не защото е жадно, а тъй като желае да види, че обичаните му родители се грижат за него и че може да им има вяра за всичко. Но тук се намесва и търпението на мама и баща. За да не се стига до сходно тестване, просто прегърнете детето още при първото повикване за вода, с цел да го успокоите. Така то няма да ви връща още веднъж и още веднъж.

Психолозите обичат да споделят:  „ Наличието на деца не те прави родител, тъкмо както съществуването на пиано не те прави пианист “ . Трябва да се постараете да бъдете родители.

Снимка:  Shutterstock

Нещо повече от жадност

За да се оправим с тази обстановка, преди всичко би трябвало да я приемем умерено, търпеливо и най-много с доста обич. Това е нещото, което желае всяко едно дете. И тъкмо това е ключът към неговото благополучие, който обаче стои в ръцете на родителите.

Тук въобще не става дума за жадност, нито за дискомфорт, още повече за операция. Чашата с вода не е нищо повече от претекст детето да види мама и баща, които да го прегърнат и уверят, че са там, до него.

Това е онази последна прегръдка, допълнена от сладка целувка, преди сън, за която копнее детето. Преди да заспи то има потребност от тази милувка, която го обгръща като в предпазен пашкул и защищава от неприятните сънища и чудовищата под леглото. Така то усеща топлината на родителите и знае, че те са разполагаем.

Децата имат потребност да усещат тази топлота и отбрана, тъй като за тях това е вяра и религия. Този интервал няма да продължи цялостен живот, по тази причина не се ядосвайте на неговия апел, а му дайте това, от което има потребност в този миг.

А и прегръдките преди лягане са толкоз благи и оставят паметен спомен. Много скоро детето въобще няма да желае да го прегръщате и ще си спомняте с носталгия за това време. Затова – насладете се пълноценно в този момент, когато имате такава опция.

По материали от Siamo mamme

Източник: Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР