Точно когато си се отървал от една кашлица, се появява

...
Точно когато си се отървал от една кашлица, се появява
Коментари Харесай

„Политико“: Хърватия е европейското огнище на коклюш

Точно когато си се отървал от една кашлица, се появява нова. И макар че пандемията от COVID-19 публично завърши предходната година, случаите на коклюш или магарешка кашлица в Европа се усилиха в последните месеци, написа изданието „ Политико “, което определя Хърватия като европейското огнище на инфекциозното заболяване.
Старовремската зараза, разказана и от британския публицист Чарлз Дикенс, е последната от поредност „ викториански заболявания “, завърнали се на Запад след повишаването на случаите на морбили, сифилис, подагра, проказа и малария, отбелязва изданието. В Чехия, където имунизациите против коклюш са в дефицит, броят на случаите е най-високият за последните 60 години съгласно данни на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите.
Броят на случаите на коклюш скочиха внезапно в последните месеци и в Хърватия, Дания, Белгия, Испания и Англия. Европейското огнище на болестта все още е Хърватия, в която са регистрирани 6381 случая за първите два месеца и половина от тази година.
В множеството европейски страни децата получават първите две дози комбинирана ваксина против коклюш, дифтерия и тетанус, когато са на възраст сред два месеца и една година. Втората доза се слага преди навършване на две години, а третата – сред третата и седмата година. Част от аргументите за разпространяването на коклюш в Европа все още е спадът на % ваксиниращи се. 
Инфекциозното заболяване е най-рисково за новородените. За възрастните е главно неприятно, само че при най-малките може да се стигне до редица затруднения, а в някои случаи изходът може да е съдбовен.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР