Точно когато инвеститорите си мислиха, че не може да стане

...
Точно когато инвеститорите си мислиха, че не може да стане
Коментари Харесай

Безопасни ли са дивидентите на едни от най-големите телекоми в САЩ

Точно когато вложителите си мислиха, че не може да стане по-лошо за AT&T и Verizon Communications, акциите на двата телекомуникационни титана се сринаха, откакто The Wall Street Journal заяви за медни телекомуникационни кабели, които са били обгърнати в олово.

Въпреки че не съдържа никакви цифри, този отчет предизвестява за евентуалното влияние върху здравето на старите на няколко десетилетия жици и евентуалните разноски за тяхното разчистване.

Акциите на AT&T се намалиха с 13%, откогато публикацията излезе на 9 юли, а акциите на Verizon (VZ) поевтиняха с към 10%. Индексът S&P 500 е повишен с 3% за същия интервал. Спадът докара до скок на дивидентната рентабилност и на двете акции, като AT&T и Verizon към този момент дават надлежно 8,3% и 8,1%. Това са привлекателни дивиденти за вложителите - само че единствено в случай че са безвредни.

Пазарът, по принцип, възприема метода " първо продавай и задавай въпроси по-късно " към акциите на AT&T и Verizon. И въпреки всичко математиката демонстрира, че и двете компании имат паричен поток, с цел да поддържат своите изплащания. За вложители насочени към рентабилност, със мощен корем, може просто да си коства да са търпеливи към тях.
 AT&T разгласи името на новия си стрийминг колос - Warner Bros. Discovery
AT&T разгласи името на новия си стрийминг колос - Warner Bros. Discovery

Изпълнителният шеф на Discovery Дейвид Жаслав ще застане отпред на новото комбинирано дружество

Акциите на двата телекома така и така си имаха проблеми и преди този момент!

Verizon е вторият максимален снабдител на безжични услуги в Съединените щати. Компанията има пазарен дял от 30.4%, надалеч надминавайки T-Mobile US (TMUS), най-близкия си съперник.

Телекомът е постоянна промишленост, неподатлива на стопански спадове, което я прави желан избор за консервативните вложители. Независимо от финансовите условия, хората се нуждаят от своите телефони, поддържайки търсенето.

Акциите на телекомуникациите, в това число Verizon, се намалиха още преди скандалния отчет, заради забележителния капиталов цикъл в 5G. Независимо от това, тези вложения би трябвало да стартират да генерират облаги през идващите години, което ще докара до скок в дълготрайната рентабилност.

Високите закрепени разноски на Verizon за разширение на мрежата водят до високи маржове върху приходите, сходно на софтуерните компании. Въпреки спада от 0.7% в приходите от услуги до 109.6 милиарда $ през 2022 година, брутният марж към момента беше впечатляващ при 74%, до момента в който сегментът на безжичното съоръжение имаше негативен брутен марж от 12.1%. За благополучие се чака приходите от безжични услуги да набъбнат с 2.5% до 4.5% през 2023 година

Verizon би трябвало да откри реформаторски способи да употребява своята мрежа, в това число да промотира своята закрепена безжична широколентова услуга с над 1.4 милиона клиенти. Само през последните три месеца на 2022 година Verizon добави 379 000 клиенти към този сегмент. Обединяването на смарт телефони, широколентови и стрийминг услуги може да сътвори нови потоци от доходи и високи маржове.

Освен това Verizon може да усили паричния поток посредством увеличение на приходите от услуги с закрепена безжична връзка и понижаване на финансовите разноски. Въпреки това, той работи в конкурентно пространство и други също могат да се възползват от тези благоприятни условия.

Колко огромни може да са финансовите проблеми за двете компании?

Разбира се, математиката изисква цифри и оттова стартира несигурността. Опакованите с олово кабели не са нов проблем - промишлеността ги отстрани преди десетилетия. Кабелите в действителност са толкоз остарели, че не е ясно даже къде се намират и кой ги има.

" И по този начин, какъв брой огромна договорка е това? " попита анализаторът на MoffettNathanson Крейг Мофет в отчет от понеделник.

" Незадоволителният, само че почтен отговор е, че в този миг нямаме нищо друго с изключение на незнайни, с които да работим и няма действителен метод да определим количествено експозициите на фирмите. "

Други анализатори се почувстваха по сходен метод и трансфораха опасенията си в дейности. Анализаторът на J.P. Morgan Филип Кюзик намали рейтинга на акциите на AT&T на 14 юли, макар " рекордно ниската оценка ", базирайки се на закъснение на растежа, както и на " надвес от евентуално водещо обвързване ".

Анализаторът на Citigroup Майкъл Ролинс намали рейтинга на акциите на AT&T в понеделник заради сходни аргументи. Акциите на Verizon също станаха обект на намаляване в понеделник от анализатора на Edward Jones Дейвид Хегър. Анализаторът на New Street Research Джонатан Чаплин се опита да дефинира количествено евентуалната отговорност.
 Verizon продава AOL и Yahoo за $5 милиарда
Verizon продава AOL и Yahoo за $5 милиарда

Телекомуникационната компания не съумя да се възползва от капацитета им

Той излезе с рамка, която се опита да улови незнайното както във връзка с % кабели, които ще би трябвало да бъдат ремонтирани, по този начин и разноските за подмяната им. Очакваната от него сума?

60 милиарда $, като AT&T ще би трябвало да заплати 35 милиарда от тях, а Verizon е на куката с 8 милиарда $. Ако AT&T бяха принудени да заемат 35 милиарда $ тъкмо в този момент и да ги слагат в концерн за възобновяване на оловото, това ще докара до увеличение на дълга му от почти 160 милиарда $ на 195 милиарда $.

Дългът към Ebitda - кратко от облагите преди лихви, налози, амортизация и обезценка - ще се увеличи от управляемите 3,4 пъти до по-загрижените 4,3 пъти. При % от 6%, малко по-висок от доходността на облигациите на AT&T през днешния ден, спомагателният дълг може да добави 2,1 милиарда $ разноски за лихви годишно, което води до общото обслужване на дълга от 8,3 милиарда $ годишно.

Добрата вест: AT&T се чака да генерира 17 милиарда $ свободен паричен поток годишно през идващите три години, съгласно оценки на Wall Street.

Извадете 2,1 милиарда $ спомагателни услуги по дълга и 8 милиарда $ годишни заплащания на дивиденти биха погълнали управляемите 53% от упования свободен паричен поток и 50% от поправения чист приход, под 80%, които биха се смятали за риск за изплащането. Няма да е елементарно, само че наподобява, че AT&T може да се оправи с пасив от цели 40 милиарда $.

" Това обаче не потопява лодката сама по себе си... AT&T ще има най-малко пет години, с цел да го направи ", споделя Чаплин от New Street. " Ако могат да поддържат постоянни паричните потоци, те могат да създадат това, без да понижават дивидента. "

Същите калкулации, употребяващи числата на Чаплин за Verizon, водят до сходни изводи. Verizon ще би трябвало да поеме дълг от към 9 милиарда $, което ще докара до спомагателни 500 милиона $ лихви и годишно обслужване на дълга от към 4,2 милиарда $. Свободният паричен поток се чака да бъде съвсем 19 милиарда $ годишно за идващите три години.

Плащанията на дивиденти от към 11 милиарда $ биха погълнали към 60% от поправения междинен свободен паричен поток на Уолстрийт, плануван за идващите няколко години. Това не значи, че няма опасности. Цената за обработка на покрити с олово проводници може да бъде по-висока от тези оценки.

Прогнозите за свободния паричен поток също могат да се окажат прекомерно високи заради засилената конкуренция, нещо, от което се опасява Кюзик на JP Morgan. Все отново свободните пари се задържаха по време на предходни възходи и падения.

В AT&T свободният паричен поток покрива дивидента през 18 от последните 20 години, като заплащанията гълтам почти половината от свободните пари през този интервал.

Всичко това е теоретично и може да бъде мъчно - даже неприятна концепция - да се спори с пазара. Все отново акциите на AT&T и Verizon се приближават до точката, в която наподобява отразяват всички евентуални загуби, а даже и някои бъдещи такива.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР