Тоалетна хартия – продуктът, без който ежедневието ни е просто

...
Тоалетна хартия – продуктът, без който ежедневието ни е просто
Коментари Харесай

Учените ни забраниха тоалетната хартия! Ето колко е опасна всъщност:

Тоалетна хартия – продуктът, без който всекидневието ни е просто немислимо. Тя е една от най-купуваните артикули в магазините, а за тоалетна хартия всяко семейство харчи годишно стотици левове.

Подозирали ли сте обаче, че тоалетната хартия съставлява действителна заплаха за здравето ни? Именно за това сигнализират специалисти от университета на Флорида. Те потвърдиха, че тоалетната хартия съдържа химикали, които съставляват евентуална опасност за човешкото здраве.

 тоалетна хартия химикали

Тоалетната хартия съдържа PFAS съединения, съгласно изследване. Това са пер- и полифлуороалкилови субстанции, чийто главен детайл е флуорът.

Тези съединения могат да се натрупат в канализацията и по-късно да попаднат в дъждовна вода, риба и морски блага.

Експертите назовават ​​веществата PFAS „ безконечна химия “, защото те могат да останат постоянни в продължение на хиляди години и също по този начин да се натрупват в околната среда и даже в човешкото тяло.

В някои промишлености съединенията на PFAS се употребяват при преработката на дървесина в целулоза. Така те попадат и в тоалетната хартия, а по-късно в канализацията.

PFAS веществата могат да предизвикат развиването на рак, чернодробна непълнота, заболяване на щитовидната жлеза, астма, бронхит, неплодородие, диабет вид 2 и детско затлъстяване.

Учените съумяха да изолират PFAS от хартия и твърди утайки в отпадъчните води, като най-често срещаното вещество бяха дизаместени полифлуороалкил фосфати (diPAP).

В допълнение към тоалетната хартия, източниците на PFAS включват козметика и артикули за персонална хигиена, устойчиви на петна покрития върху текстил, пестициди, противопожарна пяна, съдове за готвене с незалепващо покритие, забавители на горенето, препарати за премахване на петна, кутии за пица, контейнери за храна за у дома и опаковки за храни.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР