То ще бъде изпратено на 06.04.2020 до Бойко Борисов, министър

...
То ще бъде изпратено на 06.04.2020 до Бойко Борисов, министър
Коментари Харесай

Туристическият бранш от Варна и страната с предложения за спасяването на туризма


То ще бъде изпратено на 06.04.2020 до Бойко Борисов, министър ръководител на Република България, Цвета Караянчева, ръководител на 44-о национално заседание на Република България, Томислав Дончев, заместител министър ръководител по европейските фондове и икономическата политика, Владислав Горанов, министър на финансите, Емил Караниколов, министър на стопанската система, Николина Ангелкова, министър на туризма, Росен Желязков, министър на превоза, Петър Кънев, ръководител на комисията за икономическа политика и туризъм към 44-о национално заседание на Република България.

" Приканваме ви да се запознаете с текста на писмото и да се подпишете в поддръжка на турстическия отрасъл в България. Сега е момента да излезем с ясни и съответни претенции. Подкрепете ни – дружно сме по-силни, дружно ще ни чуят, дружно ще осигурим бъдеще за туризма! ", приканва Емил Абазов в групата " Туроператори и турагенти ".

Ето и текста на писмото, което следва да бъде изпратено до съответните държавни институции:

" След въвеждането на изключителното състояние и използването на поредност от ограничаващи ограничения в страната за попречване разпространяването на COVID-19 сме очевидци на към този момент изразени тежки последици от икономическа рецесия в народен и международен мащаб, които съществено засегнаха и бранш “Туризъм " у нас.

След многочислените писма до вас, медийни изказвания, извършени публични срещи с представители на властта и браншовите организации, на които бяха препоръчани разнообразни хрумвания за използване на българско и европейско законодателство за наше голямо страдание към днешна дата към момента няма решение на наболели проблеми. Далеч по-смущаващото, съгласно нас, е, че няма и ясно дефинирана тактика (краткосрочна и дългосрочна) за опазване и развиване на сектора в тази тежка за всички ни обстановка.

Обединение " Бъдеще за туризма “ консолидира позицията на близо 20 браншови организации, професионални сдружения и обединявания от заинтригувани физически и юридически лица – част от туристическата промишленост в България.

Всички ние молим за вашето внимание и поддръжка, с цел да спасим българския туризъм и над 250 000 български жители, директно заети в него. Като един от най-засегнатите браншове от стопанската система в актуалната рецесия туризмът е подложен в безспорна неспособност да действа, а всички заети в него лица са лишени от правото си да реализират естествена активност.

Туризмът в този момент е спрял и в случай че част от останалите браншове на стопанската система имат опция за преориентация и закъснение в оборотните им процеси, то туристическата активност е прекратена напълно.

Ваше право и отговорност е да отбраните уместно сектора ни, като предприемете незабавни социално-икономически ограничения в кратковременен и дълготраен проект за стабилизиране и избавяне на всички заети в туризма лица – туроператори, туристически сътрудници, екскурзоводи, инцидентен транспорт, хотели, заведения за хранене и съпътстващи действия.

Като употребяваме положителните практики в страните-членки на Европейския съюз и света, сме подготвени за подпомагане при създаване и разискване на верния за България незабавен пакет от ограничения за справяне с рецесията, която за нас продължава повече от месец. Нашите оферти са:

Краткосрочни обществени и стопански ограничения

Отлагане на осигурителни заплащания, дължими от шеф, служащ и самоосигуряващи се лица за интервал от най-малко 6 месеца, считано от 13.03.2020 година Задълженията за посочения интервал да бъдат освободени от лихви за веселба в границите на 6 месеца след приключване на този период.

Гарантиране на гратисен интервал върху заемите и лизингите на юридически и физически лица, директно заети в туризма, отсрочване на заплащанията по главници и лихви в период от най-малко 6 месеца от оповестяване края на изключителното състояние. Тази мярка е нужна с оглед запазване на материалния запас и жизнеспособността на заетите в бранш туризъм. Посочените ограничения към този момент са планувани в оздравителния проект на Европейската комисия и се ползват сполучливо в други страни-членки на Европейския съюз.

Осигуряване на директен целеви финансов запас за гарантиране ликвидността в туристическия бранш. Прилагане на европейската мярка за излекуване и преструктуриране на цялата верига от туристическата промишленост, която е в затруднено финансово състояние. Осигуряване на безплатна финансова помощ за покриване на неотложните заплащания на физическите лица, както и за регулярни закрепени разноски на компаниите.

Безвъзмездно финансиране на 80% от Фонд “Работна заплата " за предприятия, принудени да преустановят работа за запазване на работните места и застраховане финансовата сигурност на служащи и чиновници, за които единствената опция на безработицата е неплатеният отпуск.

Отлагане влизането в действие на измененията в Наредба Н-18/2018 година за интервал от 12 месеца.

При настъпване на непреодолима мощ, туроператорите да оферират ограничения за отбрана на средствата на клиентите като в същото време се запазят стопанските структури в туризма.

Варианти за възобновяване на платената от потребителя сума под формата на:

Ваучер  – използване на съглашение по главния контракт, съгласно което платената от клиента сума е обезпечена за туристически пакет, разгласен от туроператора, издаващ ваучера. Стойността на ваучера е равна на всички заплащания, направени по контракта, а валидността му е със период до 12 месеца от датата на издаване. Това е добра процедура в страните от Европейския съюз, която обезпечава баланс сред ползите на всички страни.

 Промяна на датата по към този момент заплатен туристически пакет по съглашение на заинтригуваните страни.

Възстановяване на платената от потребителя сума при анулация на пътешестване в условия на изключително състояние да се извърши в период до 12 месеца от сключване на съглашението към главния контракт. При неспособност от страна на туроператора да възвърне предплатените/депозирани суми, заради липса на ликвидни средства, даване на безлихвено финансиране, което да обезпечи декларираните заплащания.

 

С почитание,

Обединение Бъдеще за Туризма "

Писмото е подписано от Асоциация на Екскурзоводите в България (АЕБ)

Асоциация на Къщите за Гости в България (АКГБ)

Асоциация на планинските водачи в България (АПВБ) – Планини и Хора

Българска Асоциация на Туристическите Агенции (БАТА)

Национална Асоциация за Детски и Младежки Туризъм (НАДМТ)

Национално Сдружение Случаен Превоз (НССП)
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР