Тиранозавър рекс може да е бил много по-голям, отколкото учените

...
Тиранозавър рекс може да е бил много по-голям, отколкото учените
Коментари Харесай

Изчислиха максималното тегло на тиранозаврите

Тиранозавър рекс може да е бил доста по-голям, в сравнение с учените смятаха до момента. Палеонтолози от Канадския природонаучен музей в Отава са пресметнали оптималното тегло на античните хищници благодарение на компютърно моделиране, заяви Live Science.

Досега са открити доста малко остатъци от тиранозаври - единствено 32 скелета на възрастни екземпляри, в случай че общата им популация може да е достигала 2,5 милиарда.

Най-големият прочут тиранозавър е " Скоти ". Анализът на скелета му демонстрира, че до момента в който е бил жив, той е тежал 8800 кг и е бил дълъг 13 метра.

Авторите на актуалното проучване допускат, че " Скоти " не е бил най-внушителният измежду своите родственици. Други екземпляри може да са били доста по-големи, само че техните остатъци към момента не са открити.

Палеонтолозите са събрали данни за размера на популацията и междинната дълготрайност на живота на тиранозаврите и са ги употребявали за основаване на компютърни модели. Те демонстрират типичната крива на напредък на граблив динозавър през целия му живот. Единият модел допуска, че мъжките са били по-големи от женските (явление, известно като сексуален диморфизъм), а другият - че хищниците от двата пола са били с идентичен размер.

Резултатите сочат, че на доктрина тежестта на тиранозаврите може да е било сред 15 000 и 24 000 кг. Според учените е допустимо най-големият див звяр да е тежал със 70 % повече, в сравнение с са считали до момента. 

Изследователите означават, че откритията им към момента не са потвърдени. Новото изследване демонстрира какъв брой нищожни са познанията за динозаврите въз основа на извънредно дребна извадка от известни вкаменелости. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР