Типичните родопски годеж и сватба представя специална изложба, гостуваща в

...
Типичните родопски годеж и сватба представя специална изложба, гостуваща в
Коментари Харесай

Автентични носии и вещи в изложба разказват за родопската сватба

Типичните родопски годеж и женитба показва специфична галерия, гостуваща в Асеновград. Автентични носии, принадлежности и аксесоари демонстрират метода на протичане на ритуала в западните Родопи. Още от предишното, преди да се реализира женитбата, се е сключвал предбрачен контракт. На своята годеница момчето предложило сума, с която да овъзмезди бъдещата си брачна половинка ако бракът се разтрогне. Експозицията демонстрира, че при годежа младоженката си потапя краката в леген с вода, държейки в едната си ръка огледало, а в другата – самун, тъй като по този начин повелявал обичаят. Когато се омъжва, тя взима със себе си и своя „ чеиз “. Той е цялост от всички неща, които са ръчно и персонално направени от бъдещата младоженка, още откогато тя е била дете и до деня на сватбата. Извеждането на момата от вкъщи й се реализира от нейния татко. Двамата излизат дружно, хванали една и съща бяла забрадка.
Официалното посрещането у младоженеца се прави от свекървата. Тя е постлала на пода бяло платно и по него е разтлала червен конец. Непосредствено след булката върви брачният партньор й. Той събира и намотава конеца, като го благославя – да имам дом, семейство, къща, дечица. Всичко, за което си мечтае момъкът, го назовава до момента в който върви след младоженката. Намотаният и блажен конец мъжът би трябвало да пази до последния ден, в който са дружно с неговата брачна половинка. Пристъпвайки в новия си дом, свекървата сервира на момата да подържи дете в ръцете си, което също е благословия за изобилие. Изложбата демонстрира и кумската софра, която е богато обсипана с гозби.
Представен е и ритуалът по оповестението на новината, че момата е „ убава “ („ почтена “), или другояче казано – девствена. Ако е по този начин, на идващия ден ризата й се слага на видно място. Всеки може да я види, а в случай че желае - да остави паричка или подарък. Следва празненството на самата сватба и отпиването на „ богатствата “ ракия. Изложбата „ Ела се вие, превива “ показва духа и атмосферата на родопската женитба. Обобщени са съществени моменти и стъпки. Известно е, че даже в актуалния свят, съществуват обитаеми места в някои елементи от Родопите, в които към момента всички сватбени ритуали и обичаи се съблюдават и извършват.
„ Избрахме да покажем тъкмо родопската женитба, тъй като тя е пъстра, цветна и с доста обредни детайли. Чрез експозицията се пресъздава един значим и безценен миг, както за младоженците, по този начин и за всички техни близки, които го споделят. Посланието ни до посетителите е да съумеят да се потопят в атмосферата и да усетитят магията “, споделиха за Actualno.com представителите на Регионален исторически музей-Пазарджик, чието дело е гостуващата експозиция. Изложбата „ Ела се вие, превива “ е подредена в Етнографската къща в Асеновград и може да бъде прегледана там до 30.06.18 година
Някои от експонатите от изложбата може да видите в галерията ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР