Тиквичките са добре познат зеленчук в родната народ. Тъй като

...
Тиквичките са добре познат зеленчук в родната народ. Тъй като
Коментари Харесай

Любимите на всички ястия с тиквички

Тиквичките са добре прочут зарзават в родната народ. Тъй като са нискокалорична и лека храна, която също така е сезонна пролетно време, то множеството национални български ястия с присъединяване на тиквички са точно пролетни гозби.

За разлика от редица други страни, в които е възприето тиквичките да могат да се употребяват и в сурово положение, ние сме привикнали да ги подлагаме на термична обработка. Пържат ги, подготвят ги на фурна, на скара и т.н.

Разнообразието от вкусни предписания, в които са включени тиквичките, е голямо, само че тук ще ви представим някои от най-любимите ястия с тиквички.

Пържени тиквички с млечен сос

Е това си е същинска класика! Надали има човек, който да не обича преди малко изпържени до златисто нарязани на кръгчета тиквички, които всекидневно се сервират със сос от кисело мляко, копър, сол и чесън.

 пържените тиквички са обичани

Предвид повишеният интерес към здравословното хранене има към този момент и доста семейства, в които тиквичките отново се подготвят по сходен метод, само че не се пържат, плувнали в лой, а се пекат на фурна. Да, някои ще кажат, че няма по какъв начин да се заменят класическите пържени тиквички, само че пък вторият вид е освен по-здравословен, само че и по-лесен за подготвяне. Просто овалвате нарязаните на кръгчета тиквички в брашно и малко сол, леко ги поръсвате с лой и ги изпичате в тава. Няма напръскване на олио, нито миризма на пържено!

Ориз с тиквички

Също класическо ядене, което може да бъде приготвено както на котлон, по този начин и запечено във фурна. Обикновено оризът се запържва дружно с лук и настърган морков и към него се прибавят нарязаните на кубчета тиквички. Копърът също пасва доста добре, а някои избират да прибавят към това ядене и домати.

Пълнени тиквички

Пълнените тиквички се подготвят нормално с кайма и ориз, подправени с чубрица тъй като не са доста хората, които обичат главното им ядене да е напълно постно. Ако сте вегетарианци или просто предпочитате по-леките храни, можете да напълните тиквичките единствено с ориз, лук и моркови. А за какво не и гъби?

Тиквички бюрек

Тиквичките бюрек са обичано ядене както на дребни, по този начин и на огромни. Приготвят се от нарязани на филийки тиквички, които откакто са се отцедили, се изпържват в лой. После сходно на сандвич сред 2 броя тиквички се поставя примес от сирене, яйце и копър. Сандвичът се притиска и след това още веднъж се изпържва, като преди този момент се овалва в брашно, разрушени яйца и галета. Искрено ви предлагаме да пробвате тези сандвичи от тиквички, които са известни като тиквички бюрек у нас, само че имайте поради, че поради двойното им пържене са и много калорични.

 тиквички бюрек Снимка: Иивинка

Тиквички плакия

Това типично ядене търпи доста вариации, само че класиката е да е многопластово, като единият слой се състои от нарязани на филийки тиквички, който се редува със зеленчукова примес от лук, морков, чушки, чесън, копър и магданоз, като всички съставки се посоляват преди този момент. Всичко това се пече във фурна, като към него се прибавя лой и вода, а към края на печенето се полива със примес от брашно, вода и оцет, с цел да се получи нещо като заливка.

Гювеч с тиквички

Класическият гювеч се подготвя от всевъзможни зеленчуци, само че ще е същински пропуск, в случай че към картофите, чушките, лука, патладжана, морковите, граха, зеления фасул, бамята и доматите, не добавите и тиквички. Дали гювечът ще е постен или с месо всяко домакинство преценя съгласно желанията си, само че нормално пролетно време се натъртва на по-леките постни ястия.

Други предписания с тиквички, които ви предлагаме да опитате са:

- чорба от тиквички;

- леки кюфтета от тиквички;

- тиквички на фурна;

- а за какво не и мусака от тиквички;

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР