Тиквата е от рядка група плодови зеленчуци и едновременно има

...
Тиквата е от рядка група плодови зеленчуци и едновременно има
Коментари Харесай

Тиквата - суперхраната на есента

Тиквата е от рядка група плодови зеленчуци и по едно и също време има качества и на плод, и на зарзават. Тиквата има и семки, годни за консумация, както и безчет изгоди за здравето, че даже е вкусна. 

Силно хранителна и изключително богата на витамин А

Тиквата има впечатляващ хранителен профил. Тя има високо равнище на витамини и минерали, като в същото време е с ниско наличие на калории. Тиквата е нискокалорична, защото е 94% от нея е вода. Тя обаче има и доста високо наличие на бета-каротин и каротеноиди, които тялото ви трансформира във витамин А. 

Антиоксидант, който понижава риска от хронични болести

Свободните радикали са молекули, създадени от метаболитния развой на тялото ви. Макар и мощно нестабилни, те имат потребни функции, като унищожават нездравословните бактерии. Въпреки това, несъразмерните свободни радикали във вашето тяло основават положение, наречено оксидативен стрес, което е обвързвано с хронични болести, в това число сърдечни болести и рак. Тиквата съдържа антиоксиданти, като алфа-каротин, бета-каротин и бета-криптоксантин. Тези й качества могат да обезвреждат свободните радикали, които повреждат клетките ви. Проучвания демонстрират, че антиоксидантите защищават кожата от увреждане от слънцето и понижават риска от рак, очни болести и други положения.

Коктейл от витамини, които покачват имунитета

Тиквата е заредена с хранителни субстанции, които могат да засилят имунната ви система. Тя има високо наличие на бета-каротин, който тялото ви трансформира във витамин А. Изследванията демонстрират, че витамин А може да укрепи имунната система и да помогне в битката с инфекциите. Принципно хората с недостиг на витамин А имат по-слаба имунна система.

Тиквата също има високо наличие на витамин С, за който е потвърдено, че усилва производството на бели кръвни кафези, оказва помощ на имунните кафези да работят по-ефективно и заздравява раните по-бързо.

Тиквата е и добър източник на витамин Е, желязо и фолиева киселина, които потвърдено оказват помощ и на имунната система.

Защитава зрението 

Обикновено зрението се утежнява с възрастта. За благополучие, приемането на верните хранителни субстанции, може да понижи хода на времето. Тиквата има в обилие хранителни субстанции, които ще създадат зрението ви мощно, до момента в който тялото ви остарява. Съдържанието на бета-каротин в тиквата обезпечава на тялото ви нужния витамин А. Изследванията демонстрират, че дефицитът на витамин А е доста постоянно срещана причина за слепота. Учените са открили, че хората с по-висок банкет на бета-каротин са в доста по-нисък риск от катаракта, друга постоянно срещана причина за слепота, написа Дарик. Тиквата също е един от най-хубавите източници на лутеин и зеаксантин - две съединения, свързани с по-ниски опасности от свързаната с възрастта недъгавост на макулата (AMD) и катаракта.

Освен това тиквата съдържа солидни количества витамини С и Е, които действат като антиоксиданти и могат да попречат на свободните радикали да увредят очните ви кафези.

Хранителна компактност и ниски калории - рецепта за отслабване 

Тиквата е извънредно нискокалорична, макар че е тъпкана с хранителни субстанции. Тя е доста подобаваща храна за намаляване, тъй като можете да ядете повече от нея, за разлика от други източници на въглехидрати, като ориз и картофи. Нещо повече - тиквата е добър източник на фибри, които могат да оказват помощ за ограничение на апетита.

Антиоксидантите понижават риска от рак

Ракът е съществено заболяване, при което клетките порастват извънредно. Раковите кафези създават свободни радикали, с цел да си оказват помощ да се развъждат бързо. Тиквата съдържат каротеноиди, които действат като антиоксиданти. Тези съединения са свързани с по-ниски опасности от рак на стомаха, гърлото, панкреаса и гърдата.

Калий, витамин С и фибри спомагат за крепко сърце 

Тиквата съдържа разнородни хранителни субстанции, които могат да подобрят здравето на сърцето ви.  Тя е с високо наличие на калий, витамин С и фибри, които способстват за положителното действие на сърцето. Проучвания демонстрират, че хората, който одобряват калий, имат по-ниско кръвно налягане и понижен риск от инсулти - два от най-рисковите фактори, които засягат сърцето. Високото наличие на антиоксиданти може да защищити „ неприятния “ LDL холестерол от окисляване. Когато LDL холестероловите частици се окисляват, те могат да се слепват по стените на кръвоносните съдове, което пък лимитира потока на кръв в съдовете и усилва риска от сърдечни болести.

Съединения за здрава кожа 

Тиквата има хранителни субстанции, които са чудесни за вашата кожа. Първо, има високо наличие на каротеноиди като бета-каротин, които тялото ви трансформира във витамин А. Проучванията демонстрират, че каротеноидите като бета-каротин могат да работят като натурален слънцезащитен крем. Веднъж погълнати, каротеноидите се транспортират до разнообразни органи, в това число кожата. Там те оказват помощ за отбрана на кожните кафези от увреждане от нездравословните UV лъчи.

Тиквата също има високо наличие на витамин С, който е от значително значение за хубавичко кожа. Вашето тяло се нуждае от този витамин, с цел да създаде колаген и протеин, които поддържат кожата здрава.

Освен това, тиквата съдържа лутеин, зеаксантин, витамин Е и доста антиоксиданти, за които е потвърдено, че покачват защитните сили на кожата ви против UV лъчите.

Лесна диета 

Може да добавите тиквата към вашата диета. Тя е вкусна за добавка към здравословното ви меню. Нейният сладостен усет я прави известна съставна част в ястия като кремове, пайове и палачинки, само че тя си пасва със солени ястия, като печени зеленчуци, супи и тестени произведения.

Тиквата има сложна за рязане кора, само че откакто към този момент сте я нарязали, извадете семките и ги изсушете. Семената също са годни за консумация и са цялостни с хранителни субстанции, които оферират доста други преимущества. Например, тиквените семки могат да подобрят здравето на пикочния мехур и сърцето.

Най-лесният метод да ядете тиква е да я подправите със сол и черен пипер и да я изпечете във фурната. Много хора също обичат да вършат тиквена чорба, изключително през зимата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР