TikTok се превърна в популярно място за служителите да се

...
TikTok се превърна в популярно място за служителите да се
Коментари Харесай

Най-популярните тенденции на работното място през 2023 г.

TikTok се трансформира в известно място за чиновниците да се провиснал и да споделят препоръки за справяне с провокациите на работното място. Данните на софтуерната компания за ръководство на планове Workamajig разкриват преобладаващите трендове на работното място, съгласно чиновниците.

Поколенията на Милениалите и Z са доста по-склонни да се опълчват на токсична или експлоатативна работна среда, употребявайки известното приложение за видеосподеляне.

Данни на Workamajig, компания произвеждаща програмен продукт за ръководство на планове, разпознава най-популярните работни трендове в TikTok от началото на 2023 година до в този момент, съгласно броя прегледи на хаштага за всяка наклонност.

Тихото овакантяване продължава да бъде една от най-обсъжданите тематики измежду потребителите, а поколението Z е най-склонно да напусне компанията, за която работи, в случай че не е предостатъчно от работната среда ”, разяснява за Insider Естер Коен, маркетинг шеф в Workamajig.
10. #Shiftshock: 14 900 преглеждания
Ако в миналото сте започвали нова работа и сте осъзнали, че не е това, което сте очаквали, сте изпитали по този начин наречения “Shift shock ”, или потрес от промяна на работното място.

Терминът се употребява, с цел да опише възприятието на страдание на новия чиновник, когато работата е друга от тази, която е била показана в процеса на наемане. Това постоянно може да го накара да се откаже от нея след къс интервал от време или да се върне към предходния си шеф.

И въпреки всичко, HR специалисти поучават: когато започнете нова работа, дайте си най-малко 3 месеца преди да си извършите генерални заключения дали средата и самата работа са неприятни или положителни. 
9. #Resenteeism: 30 800 преглеждания
" Resenteeism " – терминът, роден от модерната поп просвета на работното място, най-общо може да бъде пояснен като " присъственост ". С него се разказва чиновник, който не е удовлетворен от компанията и работата си, само че не може да си разреши да напусне. Това държание е постоянно срещано, когато пазарът на труда е нерешителен и няма други по-добри благоприятни условия за промяна на работното място.

Терминът дефинира чиновници, които влагат минимални старания в работата си, не са задоволително продуктивни и идват с голямо не предпочитание.
8. #BoomerangEmployee: 43 000 преглеждания
Както подсказва името, " чиновниците бумеранг " са тези, които напущат компанията, единствено с цел да се върнат в нея след избран интервал от време.

Тази наклонност се наложи в последните няколко години, поради дефицита на гении на трудовия пазар и огромното търсене на квалифицирани чиновници. 

Много мениджъри са склони да се извърнат към хора, които неотдавна са напуснали компанията и да им предложат още веднъж същата или по-висока позиция.

Служителите се склонни да се върнат, в случай че са претърпели потрес от промяната на работното място.
7. #CareerCushioning: 662 700 преглеждания
Терминът " Кариерно подсигуряване " е нещо като застрахователна лавица за чиновниците, изключително в случай че пазарът на труда е нерешителен или в компанията предстоят съкращения.

Той разказва чиновниците, които са на " изчакващ режим " и всеки миг могат да изгубят или изоставен актуалната си позиция в компанията. Поведението се характеризира с непрекъснато поддържане и актуализиране на профила им в LinkedIn, основаване на контакти или интензивно кандидатствате по разгласи за работа. 
6. #BareMminimumMondays: 2.9 млн. преглеждания
" Bare minimum Mondays ”, или понеделници с вложение на минимални старания в работата е термин, разпространяван от Мариса Джо Мейс, която твърди, че започвайки седмицата на мудни обороти, ѝ оказва помощ да има по-добър баланс сред работата и персоналния живот.

Тази наклонност, която се постанова от ден на ден измежду чиновниците, има концепцията да понижи стресовото начало на работната седмица, като стимулира хората да работят допустимо минимум в понеделник, извършвайки дилемите си с минимални старания.
5. #QuietHiring: 5.3 млн. преглеждания
" Тихото наемане " е процедура, при която работодателите не наемат нови хора за възходящото количество работа, а я разпределят сред съществуващите чиновници, без да им усилват заплатата. Този термин се употребява и за случаите, в които един човек в компанията извършва отговорностите на повече хора.

Тази отрицателна наклонност се следи извънредно постоянно и води до " прегаряне " на чиновниците и овакантяване на компанията.
4. #RageApplying: 6 млн. преглеждания
" Гневно кандидатстване " е термин, който се употребява, когато чиновниците изпращат голям брой кандидатури за работа, откакто са се разочаровали или са се почувствали подценени на настоящото си работно място. Те изпитват мощна мотивация да сменят компанията си неотложно, което води до непрекъснато и всеобщо кандидатстване по разгласи за работа.

Причините за това могат да бъдат нетърпимо напрежение на работното място, в случай че са пропуснати за покачване, в случай че се усещат нископлатени или недооценени, или са фрустрирани от работната среда.
3. #QuietFiring: 19.9 млн. преглеждания
" Тихо уволняване " e процедура на работодатели, които подтикват чиновниците си да изоставен сами, с цел да не се постанова да им изплащат компенсации.

Това постоянно включва въвеждането на промени, които вършат работата неприятна за чиновниците, за да ги накарат да си подадат молбата за овакантяване непринудено. Тези промени могат да включват изключването на чиновниците от срещи, пропускането им за покачване, включването им в проекти за усъвършенстване на представянето или отнемането на придобивки, гъвкавостта в работното време или място.
2. #ActYourWage: 451.1 млн. преглеждания
“Act your wage ”, или другояче казано " работи колкото ти се заплаща ". Тази наклонност не е нещо ново, само че става извънредно известна с помощта на обществените мрежи.

Терминът разказва чиновник, който извършва отговорностите си в границите на описаното в трудовия му контракта и нищо повече. Не демонстрира самодейност и не се включва в работата по други планове.

Служителите, които употребяват тази процедура, споделят, че това е метод за по-ясно установяване на границата сред работата и персоналния им живот.
1. #QuietQuitting: 762.3 млн. преглеждания
Най-популярната наклонност на работното място, обсъждана в TikTok, съгласно Workamajig, е " тихото овакантяване ". Тя води началото си преди близо 2 години, когато хиляди чиновници започнаха да се опълчват на изключителната работа, ниското възнаграждение и употребата от работодателите им.

Тази наклонност характеризира чиновници, които демонстрират цялостно неуважение към работата си, извършват отговорностите си под минимума или просто върша само това, което се чака от тях.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР