Ти си застъпница на тези, които са в неволя, и

...
Ти си застъпница на тези, които са в неволя, и
Коментари Харесай

Ти си застъпница на тези, които са в неволя, и пристанище на тези, които са изложени на бури ╫ Света ПЕТКА Търновска

" Ти си застъпница на тези, които са в злочестина, и пристанище на тези, които са изложени на стихии! Твоят ковчег разлива благотворна бликам и прогонва бесовските пълчища. Твоята черква лекува недъзите, дава зрение на слепите, очиства прокажените. "

Света Петка е измежду най-популярните и обичани български светици. Тя събира в едно облиците на три християнски култа – на Параскева Епиватска, на римската великомъченица Параскева и на византийската Параскева от Ирони. 

В националните песни св. Петка прекрачва границата на световете, влиза в царството на мъртвите, отваря с ключовете на Света Богородица райските врати, отсъжда дружно със своя " другар " Архангел Михаил хорските грехове, посредничи при отпращането на душите към " оня свят ". Заедно със сестра си Неделя строи мост към отвъдното, по който съумяват да преминат единствено праведните души. Да приготвя душите за отвъдното, като че ли е записано в самото й име. Света Петка е светица на петъчния ден. Петъкът приготвя почивката. Слага завършек на един трудов цикъл. Подготвя да стартира идващия цикъл на живот и труд. 

Света Петка е настойничка на дамите, родилките и дома. Тя се свързва и с невидимия домакински дух, собственик, настойник на рода, и по тази причина на деня й се правят фамилни, родови служби.

Света Петка се възприема и като чудодейна лечителка. На безплодните оказва помощ да забременеят, на незрящите – да прогледнат. 

Зимният Петковден приключва есенния цикъл, реколтата се прибира, стопанската година завършва, светът се приготвя за зима.

Казват, че св. Петка " повежда " светците и техните зимни празници. Най-близки родственици са й св. Димитър, неин племенник, и св.Архангел Михаил. 
Веднъж тя избавила племенника си Димитър, измолила от Господ да го освободи от изгнание в долната земя. Когато това станало, отново се подредил светът, отново почнал да се чества и Димитровден. 

В дванадесетте дни след Петковден не трябва да се стартира нова работа, тъй като ще приключи несполучливо. 

Каквото е времето на Петковден, такова ще е и на Димитровден, и на Архангеловден. 

Ако на Петковден грее слънце – зимата ще е неприятна, а в случай че вали – добра. 

Споделено от:
Изображение (заглавно): St. Petka Fresco at Zrze Monastery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР