Ти беше последната ни надежда, казват често родителите на Айнур,

...
Ти беше последната ни надежда, казват често родителите на Айнур,
Коментари Харесай

Те настръхват при мисълта, че децата им ще живеят като германци

" Ти беше последната ни вяра ", споделят постоянно родителите на Айнур, когато ги посещава в Южна Германия. Тогава фамилията се събира край масата, а родителите ѝ загрижено я питат дали се придържа към фамилните правила. Айнур е към този момент третото им дете, което се развива по метод, който по никакъв начин не им се нрави. Нейните родители са деца на турски гастарбайтери, пристигнали са в Германия като младежи. А Айнур е родена във Федералната република, приключила е гимназия с отличие. С тази персонална история стартира публикация на " Франкфуртер Алгемайне Цайтунг " (ФАЦ), отдадена на един спор, който е характерен за доста фамилии с задгранични корени, живеещи в Германия. Родителите казвали на Айнур " Учи, с цел да живееш по-добре ", тъй като желали просто тя да приключи положително обучение и да си откри добра работа, само че не и да схване оня метод и жанр на живот, присъщ за Германия, акцентира създателят във ФАЦ.

" Дядо ти и баба ти няма да го понесат "

След гимназията Айнур се записва в университета. Завършва специалността " Икономическа информатика ". Днес има добре платена непрекъсната работа в една консултантска компания. Дотук тя е изпълнила напълно фантазиите на своите родители. 31-годишната жена обаче към момента не е омъжена, няма деца, а от пет години има другар - нидерландец. С това Айнур е разрушила и последната вяра на родителите си най-малко третото им дете да има турчин за брачен партньор и да съблюдава дружно с тях мюсюлманските обичаи и празници. Особено ги тревожи и мисълта, че някой ден внуците им може би единствено ще сричат на турски. Същото е и ситуацията с Амила - щерка на босненски мюсюлмани, която има другар немец, показва ФАЦ. " Дядо ти и баба ти няма да понесат това, тази работа е невъзможна, няма да го одобряват " - с тези думи родителите ѝ реагирали на новината за немския ѝ другар. При това Амила е към този момент 30-годишна и е родена в Германия. Босненският им жанр, разпилян по всички краища на света по време на войните в бювша Югославия, се събира един път годишно край морето в Черна гора. А майката на Амила не желае да събира укорителни погледи, че таман тя е " изпуснала " щерка си и не я е опазила от непознатото въздействие. При това както родителите на Амила, по този начин и родителите на Айнур не са изключително религиозни. И двете са посещавали часовете по плуване в учебно заведение, ходили са на екскурзии с класа, даже на пътувания в чужбина.

И в двете фамилии обаче следват свои неписани правила, които те обобщават с думите: " това постоянно е било по този начин " или " това просто не е признато ". Подобни причини обаче ядосват дъщерите им, изключително когато полемики по значими въпроси приключват точно с тези думи. С напредващата възраст родителите и на двете станали по-консервативни. Това си проличало изключително сега, когато двете млади дами си намерили другари, които не са мюсюлмани, изяснява създателят на обявата във ФАЦ. Айнур е уверена, че за родителите ѝ най-важна е идентичността. " Не става въпрос толкоз за това, че приятелят на щерка ни не е мохамеданин. А по-скоро за това, че парченце от щерка ни се губи ", споделят родителите ѝ. И въпреки и да не го споделят, евентуално се опасяват, че по-скоро се губи парченце от тях самите. И Айнур, и Амила в това време живеят дружно с сътрудниците си от няколко години. Родителите им към този момент са се примирили с обстоятелството, че дъщерите им не са си избрали мюсюлмани. И в двете фамилии обаче упорстват най-малко да се подписа цивилен брак, с цел да се спазят най-малко частично традициите в техните родни страни.

Защо се стига дотук?

Конфликти като тези в фамилиите на Айнур и Амила не са изненадващи, споделя в тази връзка психоложката Изабел Алберт от университета в Люксембург пред ФАЦ. Тя акцентира, че това е типично за фамилии с колективистична ценностна визия. За тези култури е особено това, че родителите считат за естествено да се намесват в живота на децата си, даже и те от дълго време да са навършили пълноправие. В сходни фамилии има условие за стеснен контакт сред поколенията. Връзките сред родители и деца - освен прочувствените, само че и финансовите - са тясно преплетени и всеки знае съвсем всичко за останалите родственици. Много постоянно децата от такива колективистични културни кръгове вършат опит да се дистанцират от родителите си, само че това не е елементарно, тъй като нормално е обвързвано със схващане за виновност, изяснява още Изабел Алберт пред ФАЦ.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР