Тези вкусни, сладки плодове са деликатес за много от насНе

...
Тези вкусни, сладки плодове са деликатес за много от насНе
Коментари Харесай

Внимавайте с похапването на ягоди

Тези вкусни, сладки плодове са деликатес за доста от нас

Не всеки обаче може да ги яде, а в огромни количества са доста нездравословни. Въпреки че са с ниско наличие на калории и са източник на доста витамини и минерали, потреблението им неумерено и повърхностно може да има съществени последствия. Проверете на какво си коства да обърнете особено внимание, поучава.

Ягоди

Струва си да ги ядете освен поради отличния им усет, само че и благотворното им влияние върху здравето. Списъкът с лечебните свойства на ягодите е дълъг – те понижават риска от сърдечни болести, борят се с оксидативния стрес, оказват помощ при намаляване и могат да предпазят от рак. Но при избрани условия те също могат да навредят. На какво тъкмо е добре да обърнем внимание?

Пестициди

Въпреки скъпите им свойства, насърчаващи здравето, яденето на ягоди може да бъде обвързвано с избрани опасности. За страдание тези плодове натрупват пестициди. Химикалите в ягодите могат да причинят алергии, главоболие и даже рак. Следователно е доста значимо да се обърне внимание на произхода на тези плодове, също по този начин не се предлага да ядете пресни ягоди отвън сезона. Много е значимо плодовете да се измиват усърдно преди ястие.

Алергия

Алергията към вкусни ягоди постоянно визира освен деца, само че и възрастни. При някои хора предизвиква сърбеж или изтръпване в устата, както и отичане на езика, устата и гърлото на лицето. При някои хора алергичната реакция е обрив, диария или стомашна болежка. Алергията към ягоди е най-честият отговор на протеините, които те съдържат. Ако забележите алергия към някакъв артикул, пробвайте се да го избягвате. Също по този начин е неразрешено да се ядат всички тези ястия, в които ягодите са на части, да вземем за пример в конфитюри, желета или сокове. Симптомите би трябвало да се съветват с доктор. За благополучие, в доста случаи алергията към ягоди е преходна и изчезва, откакто храносмилателната система стане ваксинирана. Алтернатива може да бъде и яденето на т.нар бели ягоди.

Мухъл

Сивата мухъл и бързата ферментация на ягодите са сериозен проблем при съхранението на плодовете. Въпреки че те са богати на хранителни субстанции, изкушават с усета и аромата си, имат къс период на валидност. Тези плодове са доста податливи на плесен, породен от гъбички. Яденето на мухлясали ягоди води до стомашни проблеми, повръщане, диария и мъчителни неразположения. Когато купувате плодове, постоянно избирайте такива, които са сухи, не натрошени и здрави. Тези, които са били събрани в дъжда, ще ферментират и плесенясват по-бързо. Също по този начин е най-добре да изчакате целия сезон, с цел да купите плодове.

Алергии при деца

Бъдете доста деликатни, когато въвеждате ягоди в менюто на детето си, защото те са честа причина за алергични реакции. При дребни деца алергията към ягоди се демонстрира със сърбеж в устата, отичане на гърлото и езика.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР