Тези светици живели при император ДиоклетианРечник и при управителя на

...
Тези светици живели при император ДиоклетианРечник и при управителя на
Коментари Харесай

Св. мъченици Капитолина и Еротиида

Тези светици живели при император ДиоклетианРечник и при шефа на Кападокия (източната част на Мала Азия, бел.ред.)Зеликинтий.
Света Капетолина, която произлизала от богат и благороден род*, раздала цялото си имущество на бедните, а робите пуснала на независимост. Като християнка тя била арестувана и затворена в тюрма, а по-късно, като не се съгласила да принесе жертва на идолите, била посечена с меч.
Слугинята й Еротиида била подложена на изтезание с тояги за това, че, застъпвайки се за господарката си, хвърлила камък по шефа. Като останала невредима след побоя, тя също била посечена с меч.
* При разпитите за рода й света Капетолина декларирала, че е от един жанр с Фирмилиан, архиепископ Кападокийски (живял през първата половина на III век). Според други източници тя се смятала единствено за негова духовна щерка. Блажената й кончина се отнася към 304 година. Бел.ред.
© Жития на светиите, преведени на български език от църковно-славянския текст на Чети-минеите ( " Четьи-Минеи " ) на св. Димитрий Ростовски.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР