Тези сажди и пушекът ни съсипват. Задушаваме се от тях,

...
Тези сажди и пушекът ни съсипват. Задушаваме се от тях,
Коментари Харесай

Земята ни е отровена: как Турция се превърна в бунището на Европа

" Тези сажди и пушекът ни унищожават. Задушаваме се от тях, а земята ни е отровена ", споделя пред Анадолската информационна организация турският фермер Мустафа Шакир. Според него изгарянето на боклук става все по-интензивно, а това наблюдаване се удостоверява и от ново проучване на Грийнпийс.

Пластмасови сламки, чашки, бутилки, найлонови торбички: в Турция пораства грамадата от европейски отпадък, четем и в новинарския уебсайт web.de. Бизнесът с боклука процъфтява, а около него и редица противозаконни действия, които повреждат природата и здравето на хората в Турция. В регионите Чукурова и Шейхан, както и в цялата провинция Адана, се натрупа боклук от Германия, Англия и Италия - в ями, в реките, край пътищата. Тези отпадъци не се рециклират, въпреки че таман с тази цел са докарани в Турция. Пред web.de Седат Гюндогду от университета в Адана споделя: " Европейските жители би трябвало да знаят едно: отпадъците, които те по този начин грижливо сортират, не отиват във заводи за преработване ".

Как тровят едни от най-плодородните земи

Не се знае какъв брой от вносните отпадъци най-после се складират на незаконни сметища в Турция, само че западните компании заплащат за тяхното транспортиране, а за турските подизпълнители очевидно е по-изгодно да не влагат спомагателни старания за преработване. Официално пластмасовите боклуци би трябвало да се рециклират в пластмасов гранулат, само че явно излиза по-евтино всичко да се изсипе просто на някое намерено бунище и да бъде изгорено. Преди половин година и Интерпол предизвести, че противозаконните покупко-продажби с пластмасови боклуци се усилват в международен мащаб. Природозащитниците се притесняват, че казусът с европейския отпадък, който се паркира в Турция и в други страни по света, става все по-тежък в следствие от пандемията и голямото количество изхвърлени маски, ръкавици и други медицински боклуци.

" Турция се трансформира в сметището на Европа ", споделя пред немския " Тагесцайтунг " (ТАЦ) Нихан Темиз Ата от Средиземноморската група на Грийнпийс. Той удостоверява, че ситуацията е изключително тежко в низината край Адана, която е една от най-плодородните в Турция.

Споменатото ново проучване на природозащитната организация напомня, че при изгарянето на пластмасови боклуци пораждат карциногенни субстанции. От Гринпийс са взели проби на разнообразни места в Адана - от почвата, от водите, от калта в реките и от пепелта след изгаряне на отпадъците. Резултатите надминават даже най-лошите опасения: измерено е най-високото ниво на диоксин, познато в Турция - повече от 400 000 пъти над естественото. В пробите са открити и други отровни субстанции.

Природозащитниците считат, че основният проблем в Турция произтича от неналичието на бистрота и надзор във връзка с вносния отпадък. " Вносът на пластмасови боклуци би трябвало да бъде неразрешен. Турция не може да се оправя даже със личната си боклук ", споделя Гюндогду. Но турската политика е глуха за тези апели: та нали в преработването на боклуци са заети съвсем 1 милион души. Все отново през септември Министерството на околната среда подреди на съответните компании да съкратят на половина вноса и да запълват освободените си потенциал с турски боклуци. По този мотив експертката от Грийнпийс Виола Волгемут изяснява пред организация ДПА, че в предишното от Германия към Турция са били изнасяни и боклуци, които не подлежат на преработване. " Бремето към този момент е толкоз тежко, че през 2021 година Турция наложи възбрана върху вноса на избрани типове боклуци. " Според нея обаче тези ограничения са половинчати, а виновност носят и самите германци: " Тъкмо нашите боклуци обременяват природата по целия свят. И ние носим отговорност това да не се случва в бъдеще ", споделя тя.

И въпреки всичко в Турция могат да се открият и позитивни образци. Авторите на web.de дават образец с компанията на Зафер Каплан, която преработва в текстилни нишки пластмасови боклуци от Съединени американски щати и Европа. Каплан твърди, че влакната от неговата фабрика се изкупуват от такива известни компании като H&M, Zara и IKEA. " Преработването на боклуци в Турция е доста добре развито ", споделя Каплан и изяснява, че търсенето на рециклирани материали пораства както в Европа, по този начин и в страните от Близкия изток.

Как да се реши казусът с пластмасовите боклуци?

В същото време в пет турски средиземноморски пристанища към този момент от една година чакат 114 контейнера с незаконни пластмасови боклуци от Германия, които никой не желае да вземе назад, написа ТАЦ. Грийнпийс желае страните експортьорки да бъдат принудени да одобряват назад нелегално експортираните пластмасови отпадъци и да понесат отговорност за отровената почва. Според природозащитниците само по този метод може да се приключи практиката казусът с отпадъците да се трансферира на юг.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР