Тези жени са играели особена роля в живота на следвоенна

...
Тези жени са играели особена роля в живота на следвоенна
Коментари Харесай

Как Брежнев флиртувал с жената на Бранд: истории за първите дами на Германия


Тези дами са играели особена роля в живота на следвоенна Германия. Съпругите на немските канцлери и президенти, както и на водачите в някогашната Германска демократична република са правили не по-малко значима работа. Какво се знае за тях?

Брежнев дружно с Вили Бранд и брачната половинка му Рут (1973 година)

Първите дами на Германия - дамите на федералните канцлери, на президентите на Федерална Република Германия, а и на партийните водачи от някогашната Германска демократична република - са правили не по-малко значима работа от своите мъже. Само че за живота на тези дами не се знае доста. Хайке Шпехт, историчка и публицистка, издаде книга, отдадена на Германия и нейните първи дами от 1949 година до през днешния ден. Тя е изследвала архиви, остарели вестници и списания, публични протоколи и е правила изявленията с някогашните първи дами или с техни близки и познати.

През последните 70 години в историята  на Германия е имало 18 първи дами. И всяка от тях по своему е употребила властта, която ѝ дава тази позиция. А защото в немските закони на никое място не е посочено какво влиза в отговорностите на първата дама, тя е разполагала с необятно поле за изява. Някои от тях са взели участие във взимането на политически решения наедно със съпрузите си, други са гледали да основат удобна атмосфера за политически диалози, трети са се опитвали с персонален сексапил да компенсират дефекти в характера на своите съпрузи.

Най-първата " първа дама "

Тази роля се пада на Ели Хойс-Кнап. Първият канцлер на следвоенна Германия Конрад Аденауер на два пъти остава вдовец. Затова ролята на първа дама в този интервал играе брачната половинка на президента на Федерална Република Германия Теодор Хойс. Самият Хойс не на смешка обичал да споделя, че брачната половинка му е по-подходяща от него за президент на Германия. Родена в фамилията на професор и щерка на грузински аристократи, тя получава превъзходно обучение и се движи в интелектуални кръгове. Преди Теодор Хойс да стане президент, тя сама се е издържала от работата си като учителка и редакторка, писала е текстове за рекламни акции, съставила е учебник по стопанска система за дами, изнасяла е отчети, имала е дейна политическа активност.  

Като първа дама Ели Хойс-Кнап отделяла доста време на проблемите на дамите, които в тежките следвоенни години са издържали фамилиите си и са живеели оскъдно. Тя основава организация от домове за отдих на майките, която съществува и през днешния ден. От времето на Ели Хойс-Кнап насам патронажа над тази организация поемат все съпругите на западногерманските президенти.

Първите дами и техните планове

Хилда Хайнеман, брачната половинка на третия президент на Федерална Република Германия - Густав Хайнеман - лобира за правата на дамите и се застъпва за това равноправието сред половете да бъде вписано в конституцията. Тя основава фонд, чиято цел е да промени отношението към психологично болните, също така се ангажира в отбрана на дами, изпаднали в наркозависимост.

Лекарка по специалност, Милдред Шел - брачната половинка на федералния президент Валтер Шел - употребява известността си, с цел да насочи публичното внимание към проблемите на онкоболните. Тя основава фонд за битка против рака -„ Deutsche Krebshilfe ".

Съпругата на президента Рихард декор Вайцзекер - Мариане - за пръв път намерено заговаря за проблемите на инфектираните с вируса на СПИН, а по това време това е тема-табу в немското общество.

Локи Шмит - брачна половинка на канцлера Хелмут Шмит - взе участие в екологични експедиции, създава разнообразни тематики, свързани с опазването на околната среда и рисува върху порцелан, като парите от продажбите на порцелановите съдове се вливат в учредения от нея през 1979 година фонд за отбрана на природата. 

Как Рут Бранд очарова Брежнев

В интервала на стопляне на връзките сред Изтока и Запада първите дами също са играли немаловажна роля. Съпругата на Вили Бранд - Рут - имала славата на „ тактическо оръжие “ на канцлера. Той се среща с нея в Швеция, където двамата се укриват от  националсоциалистите. В Берлин, където съпрузите се завръщат след войната, Рут Бранд бързо печели благосклонности. Норвежка по генезис, тя прави усещане на космополит. Самоувереността ѝ, смелостта ѝ да споделя каквото мисли, възприятието ѝ за комизъм и за жанр се трансформират в източник на ентусиазъм за мнозина.
Редакцията предлага
Когато Вили Бранд става канцлер, естественият сексапил на Рут Бранд му оказва помощ да си завоюва и благоразположението на задгранични политици – и даже на негови идеологически врагове. Съвременници си спомнят, че Леонид Брежнев бил мощно удивен от нея. По време на визитата си в Бон през 1973 година генералният секретар на Централен комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз в края на формалната вечеря в двореца Шаумбург изискал от канцлера позволение да поговори с неговата брачна половинка, на която разказал и няколко вица. Дни по-късно, към този момент на посетители на семейство Бранд, виждайки Рут, Брежнев на часа се устремил към нея и ненадейно за всички ѝ целунал ръка. Историците ни минимум не се съмняват, че първата дама е внесла своя дял в разведряването на политическата обстановка.

Съпругата на канцлера Хелмут Кол - Ханелоре - също по своему повлияла на хода на историята. Родена в Берлин и израснала в Лайпциг, тя непрекъснато изтъквала пред брачна половинка си какъв брой значимо е да се реализира немското обединяване. Тя наричала разделянето на Германия „ открита рана “. Синът ѝ си спомня по какъв начин по избор на Ханелоре Кол фамилията посещавало Германска демократична република. Именно брачната половинка на канцлера е тази, която на домашната пишеща машина преписва и редактира текста на съглашението за немско обединяване.

Как се трансформира имиджът на първите дами

Интересно е какъв брой друго първите дами се отнасят към своите функции. Луиза - брачната половинка на канцлера Лудвиг Ерхард - считан за татко на немското икономическо знамение, също е икономист по обучение и става негов най-взискателен консултант и критик по икономическите въпроси. Същевременно тя се държи настрана от политиката и заобикаля обществените изяви. В историята влиза по-скоро като основател за градежа на канцлерската резиденция в Бон. Тя разпорежда на мюнхенския проектант Сеп Руф да създаде план на постройка, която след това става дом на няколко немски канцлера и служи като зала за публични приеми.

Локи Шмит трансформира длъжността си на първа дама в специалност. Тя работи сред 12 и 15 часа дневно. Съпровожда Хелмут Шмит при пътувания, получава значително писма от хората и добросъвестно им дава отговор.

Ханелоре и Хелмут Кол

Бившата политическа журналистка и парламентарна репортерка Дорис Шрьодер-Кьопф е основен консултант на брачна половинка си Герхард Шрьодер и интензивно взе участие в политиката. Политическият ѝ ангажимент продължава и след развода ѝ с Шрьодер - тя е народен представител в Народното събрание на Долна Саксония.

Първите дами на Германска демократична република на са отстъпвали по интензивност на западните първи дами. Лоте Улбрихт, брачната половинка на Валтер Улбрихт, е правилен негов помощник, написа речите му, съпровожда го при всички пътувания и му оказва помощ доста с отличното си притежаване на съветски език.

Маргот Хонекер, брачна половинка на Ерих Хонекер, предпочитала да гради личната си политическа кариера. Тя е била министър на образованието на Германска демократична република и по думите на доста историци е била най-влиятелната жена в Германска демократична република.

Имиджът на първите дами се е променял през годините - в това число и външността им. Когато брачната половинка на федералния президент Йоханес Рау - Кристина - за първи път се появила в берлинския замък „ Белвю “, където работел мъжът ѝ, тя носела джинси и била придружавана от трите си деца - нещо, което провокирало същински потрес измежду експертите по протокола. А татуировката на рамото на Бетина Вулф - брачна половинка на президента Кристиан Вулф - провокирала същински възторг в медиите и станала предмет на социална полемика. Сегашната първа лейди - брачната половинка на президента Франк-Валтер Щайнмайер - Елке Бюденбендер - не дава такива мотиви за кавги. А за брачна половинка на канцлерката Ангела Меркел - Йоахим Зауер - също не се знае съвсем нищо, също така, че той избира да не става обект на публично внимание.



Разгледайте и тази изложба със фотоси на Дъждовни води за канцлерите на Германия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР