Тези избори показаха утвърдена тенденция – че мнозинството от българските

...
Тези избори показаха утвърдена тенденция – че мнозинството от българските
Коментари Харесай

Божидар Колов: Робуваме на моралистичен поглед към политиката - добрите сменят лошите



„ Тези избори демонстрираха одобрена наклонност – че болшинството от българските жители не намират политическо посланичество. Има тотално разминаване сред дневния ред на претендентите и този на жителите . “ Това мнение изрази в изявление за БНР политологът Божидар Колов, политолог и докторант в университета на Осло, Норвегия
Според Колов ниската изборна акт е „ манифестация на това, че си даваме сметка, че от 20 години не вършим нещо друго “. Промените през 2001 година и 2009 година бяха съпроводени от големи талази на интензивност, напомни политологът.

Разделенията, демонстрирани в предизборната акция, не са раздялите от живота на жителите, акцентира Божидар Колов в предаването „ Преди всички “.

„ Тези разграничителни линии, на които се наслушахме в акцията – новото против остарялото, младите и образованите против старите и некомпетентните, почтените против корумпираните, усмихнатите и диалогичните против ядосаните и арогантните – това не са разграничителни линии, които кореспондират с тези разделения в българското общество, които имат действително въздействие върху живота на хората. “

„ Над 1 600 000 души в България живеят под прага на бедността. Около 43% от работещите българи през идващите месеци мъчно ще намират метод да отопляват съответно жилищата си. Това са скандални неща, скандални стопански действителности, които изобщо не биват адресирани “, добави Колов. Според него вместо да се занимава с тази тема, даже Българска социалистическа партия се занимавава с неща като „ джендър идеология, учебници по история, Македония “.

Усмивките на Политическа партия са съумели да привлекат гласоподаватели от други, „ по-сърдити партии “ , счита Колов.

Според Колов продължаваме да робуваме на моралистичния взор към политиката – че до момента са управлявали неприятни хора, а в този момент ще дойдат да ръководят положителни, което няма общо със социално-икономическите действителности.

Няма по какъв начин един служащ, един пенсионер, един олигарх да имат едни и същи политически ползи . “

Поне от 20 години в България са налице съществени социално-икономически предпоставки за нова сериозна лява партия, посочи Божидар Колов.

Той позволява, че и Движение за права и свободи ще поддържа образуването на ново държавно управление и не изключва също ГЕРБ да направи сходен жест при започване на работата на новото Народно заседание.

Божидар Колов назова автогол концепцията за цялостна бистрота и гласност при воденето на договаряния за нова управническа коалиция.

Така не се водят договаряния на никое място. Това е шоу . И колкото и да ни се желае Политическа партия да не влиза в метода, по който Има Такъв Народ водеха своята политика в последните месеци - като шоу, тази самодейност ги бута точно в тази посока. Преговорите по формулировка се водят при затворени врата, това не е задкулисие . “

Запитан вероятни ли са митинги през зимата, политологът уточни:

Обикновено зимата се усеща, че сме небогати . Цените на всички съществени артикули и най-много на отоплението доста се повишиха в последните месеци. Не изключвам подобен вид напрежение. “

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР