Тези доказаха, че има хора, в чиито вени тече огън,

...
Тези доказаха, че има хора, в чиито вени тече огън,
Коментари Харесай

Личност на годината 2022: Станислав и Димитър – момчетата, които ни дадоха урок по мъжество, спасявайки живота на жена

Тези потвърдиха, че има хора, в чиито вени тече огън, достойнство и грижа за другите, се споделя в писмото за номинацията им в класацията на Флагман.бг от името на кмета на Поморие Иван Алексиев

Смелостта, себеотрицанието и всеотдайността вършат същински образец за подражателство 19-годишния помориец Станислав Иванов и приятеля му Димитър Кандилов, които избавиха живота на давеща се жена на варненския плаж при започване на октомври 2022 година Това е и повода от най-високо равнище, от името на кмета на Поморие Иван Алексиев, те да получат номинация в класацията на Флагман.бг „ Личност на годината 2022 “.

„ Тези момчета потвърдиха, че има хора, в чиито вени тече огън, достойнство и грижа за другите. Да надскочиш вродения инстинкт за самозапазване и да рискуваш личния си живот, с цел да спасиш човек, изисква кураж, какъвто малко на брой имат, ставайки неволни очевидци на покруса. Нека Станислав и Димитър получат почтено самопризнание за постъпката си и бъдат образец за подрастващото потомство “, написа в предлагането от името на кмета на Поморие Иван Алексиев.

И двамата са студенти във Варна, като Димитър учи в Икономическия университет в компетентност " Индустриален бизнес и предприемачество ", а Станислав е второкурсник във Висшето военноморско учебно заведение в компетентност „ Национална сигурност “.

В нощта на 7 против 8 октомври м. г. двамата другари се разхождали по крайбрежната алея във Варна и видели по какъв начин жена оставила чантата си и черна торба на брега и с облеклата скочила в бурното и по това време към този момент ледено море. Без даже за момент да се замисли, Станислав незабавно се хвърлил след нея, а Димитър се втурнал да търси помощ. Още двама очевидци се притекли и дружно с младежите съумели да извадят удавницата на брега. Подали сигнал на тел. 112 и на мястото дошъл екип на Спешна помощ, съгласно който бързите и съответни дейности на студентите са избавили живота на 56-годишната варненка.

„ За 20-годишния ми трудов стаж това е най-впечатляващата постъпка, която виждам от младежи. Те са герои в спокойно време! Освен това са работили извънредно съответно, тъй като, откакто извадили дамата от водата, са я обърнали встрани, с цел да може да изтече погълнатата вода, с което са избавили живота ѝ “, разяснява тогава доктор Искра Величкова от Центъра за незабавна здравна помощ във Варна, която се отзовава на мястото на случая след подадения сигнал.
 
 Още в дните след геройската постъпка, кметът Иван Алексиев поздрави смелия помориец Станислав и му връчи премия – почетен знак на Община Поморие
Оказва се, че помориецът Станислав е взел вярното решение толкова невъзмутимо, защото е чудесно квалифициран по какъв начин да реагира в сходни сериозни обстановки. Тъй като дамата се съпротивлявала и не можел да я извади от морето самичък, той вложил всичката си мощ и устойчивост, с което успявал да я задържи над водата и да изчака приятелят му да докара помощ. След като това се случва и  удавницата е изтеглена на сушата, незабавно я обърнали встрани по негови указания, с цел да изтече водата, която е погълнала. Лейтенант Станислав Иванов е приключил Академията към Съюза на българските командоси и е изкарал курсове по водно избавяне. През летния сезон е работил като избавител на плажа в Поморие, по тази причина и за секунда не се колебае, когато се постанова да се хвърли в морето, с цел да избави човешки живот.

„ В първия миг не мислиш за себе си. Няма суматоха и смут. Притеснението пристигна по-късно, когато още не беше ясно дали дамата ще пристигна в схващане “, споделя Станислав.  
 Станислав Иванов споделя, че спортът го е направил подобен, какъвто е. Той не счита себе си за воин, според него всеки на неговото място би реагирал по същия начин
Станислав не обича да приказва за себе си, проличава си, че е непретенциозен младеж, който следва поставените си цели – да приключи образованието и по-късно да работи по специалността си. Казва, че не счита себе си за воин, според него всеки на неговото място би реагирал по същия метод. От доста дребен той стартира да тренира спортни танци, колоездене, бойни спортове и е уверен, че точно те са го научили на дисциплинираност и хъс. „ Спортът ме е построил като темперамент и с помощта на това и за момент не се отхвърлям да преследвам задачите си “, споделя младият помориец.

Станислав е израснал в Поморие, там има доста другари, с които обича да се събира, прибирайки се вкъщи. А по-големият му брат Ивелин Иванов е негов образец – първенец по културизъм и непосредствен човек. Двамата са един до друг в живота и в спорта, а когато се съберат вкъщи в Поморие, наложително намират време да упражняват дружно.

Респект за Станислав Иванов и Димитър Кандилов, които ни дадоха урок по геройство и човещина, сподели пред Флагман.бг кметът на Поморие Иван Алексиев. Още в дните след геройската постъпка, градоначалникът поздрави смелия помориец Станислав и му връчи премия – почетен знак на Община Поморие и алманах с разкази „ Анхиалски истории “, с уверението, че неговата история е почтена да бъде включена в идващото издание на книгата.

А след единомислещо решение на Общинския съвет Димитър Кандилов бе почетен с „ Почетна значка на Община Бургас “, която му бе връчена на празника на Бургас Никулден от кмета Димитър Николов.

Флагман ще приема номинации за влиятелната статуетка „ Флагман 2022 “ до среднощ на 12 януари, след което ще разгласи онлайн гласоподаване на препоръчаните кандидатури. Целта е нашите читатели да имат опцията да поддържат този, който познават и за който подсигуряват. Резултатите от онлайн класацията ще имат 50% тежест при установяване на спечелилия в съвещание на способеното жури, управлявано от ръководителя на Районната изборна комисия Михаил Хаджиянев и под патронажа на регионалния шеф на Бургас проф.Мария Нейкова.  Носителят на „ Флагман 2022 " ще бъде разгласен през месец юни, на специфична гала. Бронзовата статуетка, изобразяваща типичен флагман, за 2021 година, бе присъдена на благодетеля Руси Куртлаков.
 След единомислещо решение на Общинския съвет в Бургас Димитър Кандилов бе почетен с „ Почетна значка на Община Бургас “, която му бе връчена на празника на Бургас Никулден от кмета Димитър Николов
 

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР