Тези дни се навършиха 10 години от идването на власт

...
Тези дни се навършиха 10 години от идването на власт
Коментари Харесай

10 години бог: От жесток диктатор Ким Чен Ун се превърна в р...

Тези дни се навършиха 10 години от идването на власт на Ким Чен Ун, трето потомство от фамилията, ръководещо Корейската народнодемократична република (КНДР) от основаването й през 1948 година Младият Ким пое управлението на страната след неочакваната гибел на татко си Ким Чен-ир, умрял на 17 декември 2011 година от сърдечен удар. За кончината на 69-годишния си водач обаче севернокорейците научават два дни по-късно от особено известие по държавната телевизия.

Името на Ким Чен Ун оглавява листата на Националния погребален комитет. Държавните медии го назовават " популярен правоприемник ". На 30 декември той е назначен за висш главнокомандващ въоръжени сили на страната, наброяващи 1,2 милиона души. Това е първият върховен пост, който Ким Чен Ун получава след гибелта на татко си, само че през последвалите месеци той поема управлението и на други основни органи като Корейската трудова партия и Националния комитет на защитата. На 13 април 2012 година 28-годишният тогава Ким става първи ръководител на Комитета на защитата, т.е. върховен началник на КНДР, а от 29 юни 2016 година е ръководител на Държавния съвет.

Разбира се, възходът на третия и минимален наследник на Ким Чен Ир във властта е квалифициран авансово. През септември 2010 година, когато за първи път името му се загатва обществено, държавните медии оповестяват, че Ким Чен Ун, тогава на 26 години, е създаден в военачалник с четири звезди. Месец по-късно следва и първата му обществена появява - на боен церемониал, на който седи до татко си, усмихва се, ръкопляска и помахва на множеството.

Смятан в началото за некомпетентен, Ким бързо демонстрира безмилостна упоритост за подсилване на властта си, извършвайки чистка на евентуалните противници, в това число близки роднини. През юли 2012 година той уволнява началника на генералния щаб на армията Ри Йон-хо от всички висши постове, които заема, а към година и половина по-късно авторитетният му чичо, заместник-председател на Комитета на защитата и в миналото негов ментор Джан Сон-Тхек е екзекутиран по обвинявания в държавна измяна, корупция и други закононарушения. През май 2015 година южнокорейското разузнаване заяви, че месец по-рано Ким Чен Ун е наредил изтезанието на министъра на защитата Хьон Йон-чол с противовъздушно оръдие, защото се оплаквал от него и бил задремал по време на заседание, управлявано от Ким. През февруари 2017 година на летището в малайзийската столица Куала Лумпур е погубен полубратът на севернокорейския водач - Ким Йон-нам. Той е токсичен с нервнопаралитично вещество, за което са задържани две азиатки. Според южнокорейското разузнаване нападението е подредено от севернокорейските управляващи, въпреки те да отхвърлят това.

За 10 години Ким Чен Ун се трансформира в един от най-опитните ръководители на планетата и съгласно анализатори може да насочва провокации към Запада години наред и в бъдеще. За разлика от редица свои сътрудници той не е заплашен нито от избори, нито от ограничение на мандатите. Освен това е млад и в случай че здравето му разрешава, може да остане на поста си още десетилетия. Въз основа на досегашните му дейности някои специалисти предвиждат, че политиката му, залагаща на изолацията и развиването на нуклеарната технология, ще го подреди измежду най-могъщите фигури на интернационалната дипломатическа сцена.

Докато " разчистваше терена " от вероятни противници за властта, Ким реализира четири нуклеарни опита и пробно изстрелване на балистични ракети, способни да доближат всяка точка от континенталната територия на Съединени американски щати, пренебрегвайки все по-строгите наказания, налагани на страната му от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Той не може да нахрани народа, само че е в положение да поддържа политическия си режим с помощта на оръжията си. За Ким това е по-важно, отбелязва анализаторът от " Ранд корпорейшън " Су Ким, представен от Франс прес.

В продължение на месеци той използваше жлъчна реторика против тогавашния американски президент Доналд Тръмп, пораждайки опасения от въоръжен спор на Корейския полуостров. После разгласи севернокорейския нуклеарен боеприпас за запълнен и изиска да влезе в контакт с другите сили. С посредничеството на южнокорейския президент Мун Дже-ин през 2018 година Ким Чен-ун стана първият севернокорейски водач, срещнал се с настоящ американски президент.

Според Су Ким срещата му с Тръмп в Сингапур е била допустима значително заради нуклеарния боеприпас на Пхенян. На една-единствена среща младият Ким съумя да очарова американския предприемач, който е с близо 40 години по-възрастен. Тръмп ненадейно взе да хвали тяхната " специфична връзка " и загатваше даже думата " обич ", говорейки за този, който до наскоро наричаше " човечето ракета ". Същата година Ким беседва с южнокорейския президент по време на проведена от двете страни разходка и се срещна няколко пъти с китайския президент Си Цзинпин, основен покровител на Северна Корея.

От нечовечен деспот, който ръководи нуклеарен боеприпас и концлагери, той се трансформира в модернизатор, податлив да желае мир и даже нуклеарно разоръжаване, означи преподавателят кореист в университета " Тафтс " Сун-юн И.

Втората среща на Ким с Тръмп, в Ханой, " се препъна " във въпроса за смекчаването на глобите против КНДР и това, което е подготвен да предложи Пхенян в подмяна. Имаше и трета среща, в демилитаризираната зона сред двете Кореи, само че тя не способства за излизане от задънената улица.

Някои дипломати и специалисти считат, че Ким Чен-ун в никакъв случай не е имал желание да се откаже изцяло от нуклеарното оръжие, за което са изхарчени доста пари и което значително е повода за слагането на Пхенян в изолираност. Нещо повече, те допускат, че Северна Корея има намерение да продължи да развива този боеприпас.

В стопански проект Северна Корея е на дъното на интернационалната канара, само че с нуклеарния си боеприпас тя е способна да упражнява въздействие върху две международни сили - Съединени американски щати и Китай. Бих определил това като забележителен триумф за Пхенян, сподели Пак Вон-гон, експерт по Северна Корея и учител в университета " Еуха Уоманс " в Сеул.
Свързани вести Нечовешко! Вижте какво вършат военните пред Ким Чен Ун ВИДЕО Ким Чен Ун даде обещание да сътвори неуязвима войска против Съединени американски щати Глад мори Северна Корея, а Ким Чен Ун се забавлява на 80-метрова яхта
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР