TЕЦ Марица 3 Димитровград оспорва наложената санкция за използване на

...
TЕЦ Марица 3 Димитровград оспорва наложената санкция за използване на
Коментари Харесай

Използваната повече биомаса за сметка на по - малко въглища в ТЕЦ Марица 3 Димитровград е добра новина

„ TЕЦ Марица 3 Димитровград оспорва наложената глоба за потребление на биомаса в по – огромен от позволения в комплексното позволение %. Причината е, че имаме несъмнено количество на годишна база, което погрешно се разделя на 12 равни елементи през месеците. Нямаме такова изискване, а все още на инспекцията сме надалеч от общото ни позволено количество биомаса, за превишение изобщо не може да се приказва. “ споделя Юлиян Семерджиев  - основен правист на централата във връзка обявените от Регионална инспекция за опазване на околната среда наказания направени през месец март.

Казано с по-прости думи Топлоелектрическа централа Марица 3 Димитровград има позволение да изгаря 80% въглища и 20% биомаса на годишна база. При изгарянето на въглищата се отделят въглеродни излъчвания и сяра, която се улавя от сероочистващата апаратура. За да се понижи пък запрашването, централата разполага с електрофилтри, които улавят фините прахови частици. От своя страна биомасата е класифицирана от Европейски Съюз като възобновим източник на сила. При нейното потребление излъчванията на серен диоксид са много по-ниски. Въпреки обяснението на Топлоелектрическа централа Марица 3 Димитровград, че не е надвишила лимита от биомаса остава по-същественият въпрос, а точно – това неприятно ли е за обществото?

Ако биомасата е по-безвредна и Европа предизвиква потреблението и, то не следва ли предприятия като димитровградското да бъдат насърчавани да заменят по – огромен % от въглищата с нея? Според специалистите тя изцяло може да размени въглищата, изключително в по – дребните централи. Проблемът е, че над към 30% е по-икономически съгласно да бъде преобразувана в биогаз, а не влагана непосредствено. Причината е по-скоро техническа, произлизаща от големия размер, който следва да влезе в котлите за денонощие, а не обвързвана със замърсяване, тъй като такова не може да бъде породено от оползотворяването и.

Логиката е, че даже Топлоелектрическа централа Марица 3 да превишат потреблението на биомаса, това би било нездравословно за тях самите, търпейки административни наказания за нарушаване на комплексното си позволение, само че би било потребно за обществото, тъй като би означавало 1 мегават повече създадена чиста сила.

Несъмнено всеки създаден мегават е значим за нашата стопанска система, а всеки подобен създаден по чист метод би бил отлична вест. В миг, в който си задаваме голям брой въпроси за природния газ – по какъв начин и от къде ще го вземаме, можем даже да помислим може ли биомасата да понижи енергийната ни взаимозависимост даже с 1%. Ако към това прибавим и обстоятелството, че това би бил мегават, създаден от стандартна централа или такава с 24 часов индустриален цикъл и би могъл да взе участие като балансиращата сила, новината би била напряко страхотна.

Дали Топлоелектрическа централа Марица 3 ще завоюва обжалваната глоба, че е надвишила лимита си на вложена биомаса е въпрос, който ще решат институциите. За обществото обаче повече биомаса и по – малко въглища си е добра вест.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР