ТЕЦ Контур Глобал Марица-изток 3 спира работа в полунощ.Тогава изтича

...
ТЕЦ Контур Глобал Марица-изток 3 спира работа в полунощ.Тогава изтича
Коментари Харесай

ТЕЦ Контур Глобал Марица-изток 3 спира работа в полунощ

ТЕЦ " Контур Глобал Марица-изток " 3 стопира работа в среднощ.

Тогава изтича дълготрайният контракт сред нея и Националната електрическа компания (НЕК), заяви изпълнителният шеф на НЕК Мартин Георгиев, който взе участие във форума " Енергийната тактика на България и отговорът на промишлеността ", проведен от " Капитал ".

Все още не е ясно какво ще е бъдещето на централата и дали ще стартира да работи на газ. На този стадий не се плануват съкращения на служащите.

От изявление на изпълнителния шеф на Топлоелектрическа централа „ КонтурГлобал “ Васил Щонов пред електронното издание „ Дивидент “ излиза наяве, че досега работи един блок на централата.

За всички 400 чиновници е квалифициран график за идващите седмици. По-голямата част от тях ще се занимават с поддръжка. Ще ремонтират централата и ще я приготвят за времето, когато ще има по-добри цени на ел. силата, споделя Щонов.

Спирането на централата е предстоящо, защото изтича договорът ѝ за изкупуване на електрическа енергия от НЕК.

Сроковете на дълготрайните контракти с така наречен американски централи - Топлоелектрическа централа " КонтурГлобал Марица-изток 3 " и Топлоелектрическа централа " Ей И Ес Гълъбово " изтичат надлежно през 2024 година и 2026 година.

Инвестициите в ТЕЦ-овете бяха контрактувани от държавното управление на Иван Костов.

Това се постановяваше поради идното тогава прекъсване на дребните блокове на АЕЦ " Козлодуй " и предстоящото извеждане от употреба на остарели Топлоелектрическа централа от енергийната система на страната.

Договорите за създаване на напълно нова Топлоелектрическа централа край Гълъбово и за модернизацията на остарялата " Марица-изток 3 " плануват ангажимент страната да подсигурява възвръщаемостта на частните вложения посредством цените, на които НЕК изкупува създадената електрическа енергия.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР