Tether, една от най-търгуваните криптовалути, е използвана за манипулиране на

...
Tether, една от най-търгуваните криптовалути, е използвана за манипулиране на
Коментари Харесай

Една криптовалута е използвана за манипулация на bitcoin

Tether, една от най-търгуваните криптовалути, е употребена за манипулиране на цената на bitcoin, твърди в свое изследване професорът по финанси Джон Грифин от University of Texas. Той е известен и с разработките си за бенчмарка VIX, написа Bloomberg.

Проучването демонстрира модел по какъв начин tether е бил обменян за bitcoin във значими моменти, като е помагнал за повишението на цената на най-популярната криптовалута до рекордните цени през декември м.г.

" Tether е употребен и за стабилизиране, и за манипулиране на цените на bitcoin ", споделя проф. Грифин.

Целта на изследването е била да се разбере по какъв начин 2,5 милиарда tether токена в обращение са се движили на пазарите. Около криптовалутата няма изключително доста информация, като тя всекидневно се търгува на цени към 1 $, защото основателите? настояват, че зад нея има по един $ в банка. Тя бе основана през 2015 година и бе рекламирана като по-стабилна опция на bitcoin.Данните, оценени от проф. Грифин, следват и ралито на bitcoin до съвсем 20 000 $, преди срутва до към 6 500 $ тази седмица.

Първо, tether е бил постоянно предлаган на огромни " порции " от по 200 милиона. Почти всички нови токени са били премествани на борсата Bitfinex. След като цената на bitcoin е спаднала скоро след стартирането на tether, втората е употребена за пазаруването на първата " по съгласуван метод, който е движел цената ". " Погледнах доста пазари. Ако има машинация или операция в даден пазар, тя оставя следи. И следите, които открих, са в сходство в догадка за операция ", декларира още проф. Грифин.

Проучването демонстрира, че в моменти, в които bitcoin е тръгвал надолу, tether е употребен за пазаруването на криптовалутата, с цел да се стабилизира цената. В противоположните случаи - когато bitcoin пораства, не се е забелязвало евакуиране.

Фокусът е бил в 87 от най-големите покупки на bitcoin с tether от март 2017 до март 2018 година При тях нови токени tether са били издавани в границите на три дни по-рано, а цената на bitcoin е падала в границите на час преди покупката. При търговията по-късно bitcoin е повишавал цената си.

Въпреки че тези 87 образеца са по-малко от един % за интервала, с помощта на тях се е натрупал 50% от растежа на bitcoin. В рамките на 10 000 симулации, проф. Грифин демонстрира, че " това в никакъв случай не може да се случи инцидентно ".

Tether и Bitfinex имат общ управнически екип, в това число основния изпълнителен шеф Ян Лудовикъс ван дер Велде.

" Лудостта към bitcoin не е просто поради 20-годишни, които купуват криптовалути - това е единствено част - само че има големи играчи, които движат пазара и въздействат доста върху цената ", заключва той. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР