Тетевен. Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева обяви бедствено

...
Тетевен. Кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева обяви бедствено
Коментари Харесай

Бедствено положение в Община Тетевен след пороите, един човек загина

Тетевен. Кметът на Община Тетевен доктор Мадлена Бояджиева разгласи бедствено състояние на територията на община Тетевен до второ разпореждане. Най-тежко е ситуацията в селата Глогово и Градежница. По думите на Бояджиева преди всичко не би трябвало да рискуват човешки животи. Общината има подготвеност да подсигури храна и вода на хората при потребност.
За Агенция „ Фокус “ регионалният шеф на Ловеч Георги Терзийски заяви: „ Три махали са откъснати сега с към 300 индивида, които ги обитават. Достъпът до тях по път е напълно стеснен, а повода е откъснат железобетонен мост “. По думите му се прави организация за снабдяването с хранителни артикули и даване на здравна помощ. Отделно в селата Гложене и Черни Вит има свлачища и наводнени пътища.
Получените сигнали в дежурната част на пожарните служби в Тетевен и Ловеч са 15, като включват наводнени приземни етажи, пътни сектори, паднали клони и дървета. Огнеборци от Тетевен са евакуирали двама трудноподвижни индивида от село Глогово.
Бедствието взе и човешка жертва – млад мъж, който е умрял при прекосяване през преляла река в Тетевен, като най-вероятно става дума за удавяне. Инцидентът се е случил сред вила „ Червен " и град Тетевен.
Във връзка с прогнозите за значителни превалявания от понеделник е задействан спешният щаб в Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Извършват се 24-часови наряди и се следи положението на язовирите в цялата страна.
Поради изобилните превалявания над 99 л./кв.м., са нанесени съществени вреди по улична и пътна инфраструктура. В резултат на наводненията в обитаемоте места на територията на община Тетевен е пресечен достъпът до някои махали, откъснати подпорни стени и активизирани свлачищни процеси, наводнени жилищни и публични здания. Нарушени са електропреносната и водоснабдителната мрежа.
Поради придошлата вода е пресечен питеен тръбопровод. Местната река Градежнишка излиза от своето корито. Активизирали са се няколко свлачища, има скупчване на наноси, наводнени са дворове и жилища. Наводнени са към 20 къщи. Разрушени са вътрешни улици от водната буря. Прекъснат е достъпът до махалите Равнище, Елов дол и Три могили в с. Глогово, където живеят към 300 души. Причината са разрушени мостове и пътища. Поддържа се непрекъсната връзка с живущите там, които за момента имат задоволително хранителни артикули и вода. Има няколко сектора от пътя Градежница-Глогово, където са установени свличания на земния диги, поддържащ пътя. Има заплаха от разрушение от пътя в тези сектори. Активирало се е свлачище над жилищна постройка. Прекъснато бе електрозахранването в двете села.
Има срутване на земна и скална маса по пътя за с. Черни Вит и с. Гложене. по път III-358 в региона на с.Гложене, още веднъж придвижването бе затруднено.
Бяха замътени водохващанията „ Брестнишка лъка “, „ Боловонджика “, „ Видрите “, бунар „ Трите езера “, НВ „ Изворин дол “, което докара до нарушение на водоподаването на територията на община Тетевен.
В град Тетевен, на ул. „ Лечо Гайдаря “ се наводниха приземни етажи на жилища, за което бяха известени екипите на районен съд ПБЗН Тетевен. Поради неспособност на канализацията да поеме голямото количество вода, ул. „ Христо Ботев “, бе отчасти наводнена, като придвижването краткотрайно бе затруднено. В м. Козница, Тетевен, също се бе активизирало свлачище и в резултат на това е евакуирана стара жена.
На провелото се съвещание участва Георги Терзийски – Областен шеф на Ловеч, с който от самото начало доктор Мадлена Бояджиева беше на терен.
Екипите на Община Тетевен, РУП-Тетевен, РСПБЗН-Тетевен, РСПБЗН-Ловеч, ВиК АД гр. Ловеч, ЧЕЗ, Областно пътно ръководство навреме правят действия за справяне с зародилото злополучие.
Ръководството на Община Тетевен моли към жителите за нараснало и деликатно напредване в създалата се спешна обстановка.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР