„Тестването на ученици е доброволен акт. Ако един родител иска

...
„Тестването на ученици е доброволен акт. Ако един родител иска
Коментари Харесай

Доц. Кунчев с информация към родителите за тестването на децата

„ Тестването на възпитаници е непринуден акт. Ако един родител желае да получи информация, може да попита за всичко. Ако не желае, написа в декларацията „ не” и точка по въпроса. Няма да има никакви последствия за него и за ученика”, разгласи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
„ Прави се скрининг, с цел да хванем ранни случаи на инфектирани, да ги изведем от средата и да понижим риска от заразяването на другите възпитаници, учители и родители. Колкото по-рано се случи това, толкоз по-малък е шансът да възникне епидемиологичен взрив”, уточни още той.
Кунчев изясни, че този вид скрининг ще важи единствено за учебните заведения. „ Имаше разминаване, тук-там са пуснали описи и в ясли, и в градини. Нямаме такова желание за тях, това се прави единствено в учебните заведения ", безапелационен бе той.
Главният държавен здравен контрольор отговори и на някои механически въпроси от родители.
„ Тестването се прави от този, който има право да го прави – т.е. от здравната сестра или лекаря в учебното заведение, в случай че има подобен, или от външен екип от квалифицирани експерти, които доста добре знаят по какъв начин да бръкнат в носа на едно дете ", сподели той. И добави „ Начинът на взимане на проба е инвазивен. Да, не е прелестен, само че не е нещо, което може да докара до здравен риск ".
По думите му все още не е резонно да се вършат проби на учениците за съществуване на антитела. „ Идеята е да търсим действителна изгода от това проучване и отново споделям – решението е напълно на родителите”, разяснява Кунчев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР